Közös színházi utak

Szoros együttműködést tervez az új keretek között működő százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes Független Színház és a Sérültekért Alapítványból kivált Felhőjárók Mozdulatszínház. Szélpál Stefi, a Felhőjárók Alapítvány elnöke, Rédli Éva drámapedagógus, és Szigetvári József, a Forrás művészeti vezetője tartott tájékoztatót június 15-én.

Részeletek Százhalombattai Hírtükör Online

Forrás TV első adása

Elindítottuk a Forrás TV adásait. Minden hónapbnan az aktuális hírekkel, interjúkkal, érdekességekkel jelentkezünk majd.

Az első adás - Forrás TV

Új művészeti vezetők

Nagyon jó hírrel szolgálunk nektek.
A Forrás Néptáncegyüttes Független Színház szervezeti felépítése kicsit megváltozott. Április 1-től új táncművészek érkeztek a Forrásékhoz. Művészeti vezetőink Módosné Almási Berta Csilla és Módos Máté lettek. Mindketten a Magyar Állami Népi Együttes táncművészei és számos sikereket értek már el. Nagyon örülünk, hogy megkezdhetjük velük a közös munkàt. Bár most még a járványhelyzet nem engedi a teljes értékű munkát, de ötletekkel, elképzelésekkel és közös tervekkel már nagyon készülnek.
Berta, Máté! Isten hozott titeket nálunk!
Társművészeti vezetőink pedig egy olyan alkotópáros lettek, akik nagyon régóta dolgoznak már nálunk, fantasztikus műveket alkottak már az együttesnek. Ők nem mások, mint Fundák-Kaszai Lili és Fundák Kristóf.
Természetesen együttes és művészeti igazgatónk továbbra is a mi Szigetvári Józsefünk.
Nagyon várjuk már, hogy visszatérhessünk a próbaterembe.

Színházi Világnap

1957. március 27-én volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. 1961-ben a Nemzetközi Színházi Intézet bécsi közgyűlése által elfogadott határozat alapján e napon van a Színházi Világnap. 1978-tól a világ valamennyi országában üzenettel köszöntik e napot. 

A Forrás Néptáncegyüttes Független Színház csatlakozik a világnaphoz, és a 2020-as Magyar Teátrumi Társaság üzenetével köszönt minden színházi társulatot és a közönséget.

 

 

“Fából, kőből házat, igékből várat lehet építeni” ( Kós Károly)

Forrás Néptáncegyüttes független színház művészeti koncepció, célok és feladatok

Az együttes célja: A magyar kultúra értékeinek magas színvonalú, affirmatív bemutatása, nemzeti önazonosság-tudatunk erősítése, valamint az európai keresztény kultúrához való tartozásunk szakmailag igényes, korszerű színházi eszközökkel történő pozitív megjelenítése.

Feladata:

 • A magyar szellemi kulturális örökség (szem előtt tartva az UNESCO Intangible Cultural Heritage program irányelveit) megmutatása, gondozása, hozzáférhetővé, megérthetővé, kipróbálhatóvá, megélhetővé és megszerethetővé tétele a tánc és színházművészet eszközeinek felhasználásával.  
 • Olyan magas színvonalú autentikus koreográfiák és táncszínházi előadások színpadra állítása, amelyek erősítik az egységes nemzeti öntudatot beleértve a szomszédos országokban, illetve távoli országokban, más földrészeken élő magyarokat is.
   
 • Fiatalok alapfokú művészeti nevelése, a generációkon átívelő táncos utánpótlás biztosítása.
   
 • Közösségfejlesztés akár a táncegyüttes, akár a művészeti iskola, akár a közönség vagy a város lakói esetében
   
 • Elősegítse néptánchoz kötödő alkotások létrejöttét, ideértve a határon túli magyar alkotók értékteremtő tevékenységét is, magyar szerzők műveinek előadását, hazai nemzetiségek nyelvén születő alkotások létrejöttét és bemutatását.
   
 • Elősegítse a gyermek és ifjúsági korosztály hozzáférési lehetőségeit a színház-, tánc- és zeneművészeti alkotások, előadások megismeréséhez, továbbá a minőségi előadó-művészeti szolgáltatások iránti társadalmi igény erősödését.
   
 • Magyarország képviselete nemzetközi fesztiválokon, előadói körutakon magas minőséggel emberi és szakmai szempontból egyaránt.

Déryné Program

A Déryné Program honlapját az alábbi logóra kattintva látogathatja meg.


Forrás Néptáncegyüttes - Független Színház

 Örömmel tájékoztatunk mindenkit, hogy a Forrás Néptáncegyüttes 2020-ban Független Színházza alakult. Bővebb információt az együttesről fülnél olvashatnak.

Halmos Béla Program

Nagy örömünkre szolgál, hogy a Nemzeti Kulturális Alap, Halmos Béla Program Kollégiuma támogatta a Forrás Néptáncegyüttes új előadásának megalkotását, zenei kíséretének megszületését. 
 

MESTERMUNKA

A Forrás Néptáncegyüttes új bemutatója.

A Forrás Néptáncegyüttes teljes erővel dolgozik legújabb produkcióján, mely a MESTERMUNKA címet kapta. 

Az előadás a maga nemes egyszerűségében autentikus folklór, szívet és szemet gyönyörködtető néptánc előadás, káprázatos népviseletekben (köszönjük Csoóri Program) és színházi formákat tartalmazva igazi színházi élmény lesz.

Rangját az adja, hogy kivétel nélkül az összes koreográfus saját tájegységének mestere és feladata az, hogy készítse el az életművét összegző „mestermunkát”. A mester koreográfusok mivel különböző, lakóhelyeken és különböző tájegységeken élnek, így ez önmagában az előadás hiteleségét, változatosságát, és minden bizonnyal egészen egyedi ízét és tartalmát garantálja. Arra különös hangsúlyt fektetünk, hogy a felkért mester akár lakóhelyétől függetlenül, de az adott tánctípus mestere legyen. Népszokások, rítusok, férfi és női táncok, titkok és szertartások, ünnephez kötődő tradíciók, vagy csak az adott tájegység táncélménye biztosítja a színek, hangulatok, életérzések változatosságát. Jelen esetben kifejezetten „kis-magyarországi” tájegységeket választottunk, ami szinte „hiánycikk” mert miközben az együttesek figyelmüket a Kárpát-medencére fordítják, már-már van olyan hazai tájegység, amelyik szinte elfelejtődött. Éppen azért, a majdnem vagy éppen elfelejtett, az együttesi repertoárokból kiszoruló táncokat szeretnénk összegyűjteni. 

Megítélésünk szerint napjainkban az efféle tiszta forrásból merítő előadásokra nagy szükség van, hiszen ezek által lehet közkinccsé hozzáférhetővé és élménnyé tenni a szellemi kulturális örökségünket.

A járványveszély miatt az előadás bemutatójának időpontja még bizonytalan.

Az előadás a Déryné Program támogatásával készül.