Külföldi vendégszereplések

Az együttes több mint 40 országban, számos fesztiválon és koncertkörúton vett részt az elmúlt 35 év alatt, közel 1000 műsorral. Egy kis ízelítő néhány turnéból.

2023. Szeptember - Brno, Csehország

A Forrás Néptáncegyüttes Független Színház táncosaiként gyakran ér minket az a szerencse, hogy lehetőségünk nyílik külföldre is eljuttatni népművészetünket, hagyományainkat a műsorainkon keresztül. Nem volt ez másképp augusztus végén sem, amikor is a FNEFSZ társulat néhány tagja a Nagyforrás táncegyüttest kiegészítve Brno-ba (Csehországba) utazott.

A helyi néptánc fesztiválon a szervező cseh, és a magyar együttesen kívül horvátok, szlovákok, olaszok és szerbek vettek még részt, akikkel civilben, is volt szerencsénk közelebbről megismerkedni, lévén, hogy egy kollégiumban voltunk elszállásolva.

Ez a turné azonban nem csak a nemzetközi ismerkedésre volt remek alkalom; a Nagyforrás és a Társulat tagjait is közelebb hozta egymáshoz a kölcsönös segítségnyújtás, probléma megoldás, beszélgetés, együtt táncolás-éneklés és egy egész turnét felölelő játék, amit az egyik táncos alkotott meg. Brno csodálatos helyszínt nyújtott az előadásoknak, így a saját dalainkat énekelve, a saját autentikus viseletünkben tündökölve könnyű volt büszkén képviselni Magyarországot, és a magyar népi kultúrát.

Viszont, mint minden turné, így a brno-i is tartogatott kihívásokat a táncosok számára. Négy fellépés egy nap alatt, nem éppen szokványos helyszíneken – macskakő, lejtős talaj, útkereszteződés, - mindezt üveggel a fejen vagy seprűvel a kézben, mosolyogva végigcsinálni minden táncosnak becsületére válna. A kollégiumi folyosón történő viselet vasalásról, más együttesek éjszakai mulatozásáról vagy épp a trükkös öltözési körülményekről nem is beszélve.

De összességében természetesen elmondható, hogy ez a turné is egy újabb nagyszerű szereplésként írja be magát a Forrás történelmébe, mi pedig némileg ugyan fáradtan, de új élményekkel és tapasztalatokkal telve értünk haza, hogy visszatérve a hétköznapi életbe, másnap megkezdjük az új tanévet az iskolában.
 

Hajdu Panna Aisa

2023. július 27- augusztus 6 - Isztambul-Buyukcekmece, Törökország

A Forrás Néptáncegyüttes Független Színház képviselte hazánkat a 24. Nemzetközi Folklórfesztiválon Isztambul-Buyukcekmeceben. A társulat további 23 ország táncosával mérte össze tudását, ahol kiemelkedően szerepelt. A fesztivál végén a Mention Nagydíjjal jutalmazta a zsűri a csapatot.


2021. október - Mexikó

A Forrás Néptáncegyüttes Független Színhàz meghívást kapott ismét Mexikóba Mexikó 200 éves évfordulója alkalmából. Mexikóváros - Bartók Béla park, Tepoztlán, Yecapixtla, Cuernavaca lépett fel az együttes a tunré során és arattak sikert. Nagy meglepetésre, az egyik fellépés alkalmán Mexikóban élő magyarok is ellátogattak, akik egyébként Debrecenből és Szegedről érkeztek annak idején, és már sok-sok éve nem jártak Magyarországon, így hát tegnap elhoztunk nekik egy kis szeletet szeretett hazájukból.

2019. október - Kína

A Forrás Néptáncegyüttes és a Nagyforrás Néptáncegyüttes közösen vendégszerepelt Kínában a Beijing EXPO "Flowers of the World" Folk Art Event eseményen, ahol a táncosok minden nap folklór előadással kápráztatták el a közönséget. A programsorozat okán nemzetközi trendnek megfelelő fellépések és work-shopok megtartása volt az együttes feladata. Bemutatók, tánctanítások és work-shopok a Kínai-Magyar Kulturális Intézet szervezésében is megvalósult. Az intézettel történt egyeztetések alapján a nehézségekkel küzdők számára tartottak foglalkozást a kiutazó táncosok. A Forrás Néptáncegyüttes negyedik alkalommal látogatott el az országba, ebből is érezhető, hogy szívesen fogadja vendégül a kínai közönség a magyar kultúrát képviselő együtteseket. 

Videó - Finálé

2017. október 31 - november 16. Chile

A táncegyüttes nagyturnéja alkalmával felléptek a magyar nagykövetségen Santiago de Chilében és találkoztak az ottani magyar kolóniával is. Részt vettek egy nemzetközi néptáncfesztiválon november 10-12-én Penalolén városában. Magyarországot a Forrás Néptáncegyüttes képviselte, rajtuk kívül egy-egy romániai, paraguay-i, mexikói, valamint közel száz chilei együttes érkezett. A magyarok fellépését mindig nagy érdeklődés és vastaps kísérte, "napról napra nőtt a rajongótáboruk".

Forrás Néptáncegyüttes bemutatója a Violeta Parra Kulturális Központban

Előadás a Magyar napon

2015. szeptember 15 - október 5. Kína

A turné első állomása Luoyang volt, az ázsiai ország egyik legnagyobb kulturális fesztiválján képviselte Magyarországot a battai együttes közel harminc ország között. Egy nagyszabású nyitóceremónián léptünk fel, melyet több ezer néző láthatott. A következő napon a Forrásos táncosokból kórus verbuválódott, ugyanis Násztorné Réczey Éva segítségével, kinek munkáját ezúton is köszönjük, egy énekes-ritmusjátékos összeállítás született, melyet a közönség nagy szeretettel fogadott. Luoyangot követően Tangshan felé vettük az irányt, ahol a helyi egyetem és a Pekingi Magyar Kulturális Intézet szívet melengető vendéglátásában részesültünk. A Tangshani Egyetem auditóriumában ezerkétszáz fős, teltházas közönség előtt táncoltuk másfél órás összeállításunkat, mely során az illusztris vendégekből álló delegáció (a tartományi kulturális miniszter, a Pekingi Magyar Kulturális Intézet, az egyetem vezetősége), valamint diákjai és tanárai számára adtunk ízelítőt a Kárpát-medence sokszínű magyar hagyományaiból. Innét a tengerparti Qinhuangdao városába robogtunk. A város legnagyobb, 3000 fős színháztermében a Forrás hét előadást mutatott be, naponta két alkalommal léptek a közönség elé. Teljes nagyszínházi - vagyis kétrészes, kétszer 45 perces - előadást láthatott a közönség minden alkalommal.Turnénk utolsó állomása Peking volt, ahol először a magyar tanszékkel is rendelkező Nemzetközi Kapcsolatok Egyetemen léptünk fel. Az ezer személyes színházteremben hatalmas tapssal fogadták az előadásunkat. Később a Pekingi Magyar Kulturális Intézet vendégül látott minket, ahol kicsit megint otthon érezhettük magunkat. Később a Pekingi Nemzetközi Kulturális és Turisztikai Fesztiválon képviseltük Magyarországot, ahol harminc ország vett részt.

 

Videó - Györgyfalvi legényes Louyang 

Videó - Kalotaszegi táncok Louyang

 

2013. szeptember 18 - október 6. Mexikó 

A IV. World Youth Forum oktatási, tudományos és kulturális ifjúsági találkozót Mexikóban rendezték meg 2013. szeptember 18 és október 6 között. Magyarországot a Forrás Néptáncegyüttes képviselte.

Monterrey városában Santa Lucia fesztiválon adtunk elő 40 perces előadásokat a központi színpadon, ahol sok más híres zenész, művész is fellépett a fesztivál folyamán.

A fesztivál színpadi előadásain kívül a Bara zenekar és a Forrás Néptáncegyüttesből 4 pár képviselte Magyarországot az Azteca tv élő műsorában is.

A Santa Lucia fesztivál után Monterreyből Toluca felé vettük az irányt, ahol felléptünk a város színházában, itt is nagy sikert aratva műsorunkkal. A fellépés után egy gyors összepakolás következett, majd indultunk tovább Mexikóvárosba. A turné utolsó 4 napja nem csak látnivalókban volt gazdag, hanem fellépésekben is. Pachuca városában lévő művészeti egyetemen, és egy impozáns színházban adtunk önálló műsort, ahol ott élő magyar családok néztek meg minket.

Videó - Kalotaszegi táncok Monterrey

 

Turnék időrendben: 

2019. Kína: Nagyforrás és Forrás Néptáncegyüttes

2018. Törökország: Cseppforrás Néptáncegyüttes, Csehország (Straznice): Ifjúforrás Néptáncegyüttes, Csehország  (Brno): Forrás Néptáncegyüttes, Ciprus: Forrás Néptáncegyüttes, Kína: Kisforrás Néptáncegyüttes

2017. Chile: Forrás Néptáncegyüttes, Kazahsztán: Forrás Néptáncegyüttes szólistái,  Kína: válogatott gyermek és ifi delegáció, Lengyelország: Ifjúforrás Néptáncegyüttes

2015. Kína: Forrás Néptáncegyüttes, Belgium: Nagyforrás Néptáncegyüttes, Ciprus: Kisforrás Néptáncegyüttes

2014. Szardínia: Forrás Néptáncegyüttes, Lengyelország: Ifjúforrás Néptáncegyüttes

2013. Görögország: Salamina szigete Nagyforrás, Mexikó: Forrás Néptáncegyüttes

2012: IV. World Folkloriada Dél-Korea Anseong: Nagyforrás Táncegyüttes

2012: Brno: Nemzetközi Néptánc Fesztivál: Nagyforrás

2011: Ciprus: Ifjúforrás Táncegyüttes, Szlovákia Vychodna Nagyforrás Táncegyüttes, Portugália: Nagyforrás Táncegyüttes

2010: Törökország (Apróforrás Táncegyüttes)

2010: Spanyolország (Ifjúforrás Táncegyüttes)

2010: Uruguay- Argentína X. Dél Amerikai Magyarok Néptáncfesztiválja

2009: Ciprus ( Ifjúforrás) Szerbia ( Apróforrás)

2008: Finnország ( Nagyforrás) Szlovénia ( Ifjúforrás)

2007: Mexikó (Nagyforrás), Bulgária (Ifjúforrás)

2006: Ciprus (Nagyforrás)

2005: Szicília (Ifjúforrás),  Anglia (Nagyforrás), Németország (Nagyforrás), Törökország (Kisforrás)

2004: Venezuela (Ifjúforrás), Ciprus (Nagyforrás)

2003: Olaszország (Ifjúforrás)

2002: Mexikó (Nagyforrás), Ciprus (Ifjúforrás)

2001: Belgium (Nagyforrás), Spanyolország (Ifjúforrás), Németország (Kamara)

2000: Japán Cioff Folkloriada, Szerbia (Nagyforrás), Hollandia (Ifjúforrás), Németország (Kamara)

1999: Portugália, Szlovákia, Lengyelország (Nagyforrás), Németország (Kamara)

1998: Argentína, Uruguay, Csehország (Nagyforrás)

1997: Spanyolország (Nagyforrás), Törökország (Ifjúforrás), Tajvan (Kamra)

1996: Egyiptom (Nagyforrás), Puerto Rico (Kamara), Franciaország (Ifjúforrás)

1995: Izrael (Nagyforrás)

1994: Mexikó, Egyesült Államok (Nagyforrás) Franciaország (Ifjúforrás)

1993: Portugália (Nagyforrás), Olaszország (Ifjúforrás)

1992: Anglia, Svájc, Dánia (Nagyforrás), Olaszország, Szicília (Ifjúforrás), Lengyelország (Kisforrás)

1991: Spanyolország, (Nagyforrás), Törökország (Ifjúforrás)

1990: Olaszország (Nagyforrás), Lengyelország (Ifjúforrás)

1989: NDK, Jugoszlávia, Törökország, Hollandia, Belgium, Luxemburg

1988: Olaszország, Szovjetúnió

1987: Bulgária, Jugoszlávia

1986: Bulgária