Társadalmi felelősségvállalás

Társadalmi felelőségvállalás: Karitatív tevékenységünk egészen egyedülálló, hiszen az együttesben, a táncosok által született meg a világon egyedülálló Aranyszív program, amelyben a Forrás táncosai középsúlyosan értelmi fogyatékosokkal, Down kórosokkal, kerekesszékben ülőkkel hoznak létre integrált színházi előadásokat. Ebben az évben is készül új előadás a Felhőjárókkal: Felhőn járok címmel. Az Aranyszív gála a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál kiemelt eseménye, amelyen a külföldi vendégművészek is részt vesznek. A gálában fellép a Forrás Néptáncegyüttes is, integrált formában a felhőjárókkal, illetve Jánoki Márió vak énekművész is. Az Aranyszív gála a legszebb tanítás, amelyet a fiataloknak adhatunk. Kiderül, hogy vannak földrajzi távolságok, amelyek legyőzésére a Summerfest a legékesebb bizonyíték, és vannak a „nem földrajzi” távolságok, amelyek sokszor nagyobbak, mint a kilométerek. Ezeket személyes élmény alapján könnyen le lehet győzni, ezt célozza meg a Forrás, amikor a felhők fölé emelkedik. 2019-ben az együttes a Szolnoki Országos Néptáncfesztiválra (hazánk legrangosabb verseny fesztiválja) Felhőjárók címmel készített előadást, amely során a Felhőjárók társulatával, valamint Janovics Rita kerekes székes táncművésszel három napig együtt éltek a táncosok Szolnokon. Mihályi Gábor, a zsűri elnöke (Magyar Állami Népi Együttes művészeti igazgatója) a szakmai értékelésen azt mondta, hogy a Forrás a magyar előadóművészet régi adósságát törlesztette ezzel a produkcióval.

Önkéntesek foglalkoztatása: A másik fontos karitatív célközösség a százhalombattai önkéntes fiatalok közössége, amely olykor hátrányos helyzetű fiatalokból áll, akik a Summerfest lebonyolításában nyújtanak felbecsülhetetlen támogatást. A táncosok velük is rendkívül empatikusan, befogadóan viselkednek, ez az együttműködés is országosan egyedülálló, a közös munka idén is folytatódik. Az önkéntes közösség 2000-ben kelt életre, azóta generációk nőttek fel. Csupa szív és lélek srácok, akik nélkül már elképzelhetetlen a fesztivál. Sajnos a hazai önkéntesség a kötelező 50 óra miatt nagyon sokat vesztett az eredeti, klasszikus önkéntességi célokból, ám a százhalombattai fiatalok mindenkor példaértékűek.

Munkahely teremtés: Végzős fiatal táncosoknak (Táncművészeti Egyetem) vagy állásukat elvesztő, esetleg nehéz szociális helyzetbe kerülő egykori táncosoknak (akár 55 éves számára) teremtünk munkahelyet, ami nagyon nagy feladat. A munkahelyteremtés folyamatos szándék.

Szociális védőháló: Sajátos szociális védőhálót képezünk a nehéz helyzetben lévő családok megsegítésére. A térítésdi díj kedvezmény elvét alkalmazzuk, illetve a táboroztatás, külföldi utazás részvételi díj megállapításkor mindig figyelembe vesszük a nehéz körülmények között élők sorsát.