Repertoár

Alakváltók

Az „Alakváltók” című darab a táncfolklórunkban fellelhető állatutánzó táncokat hivatott egy csokorba szedni. Az autentikus, és a tematikus jelenetek épp úgy váltakoznak a műsoron belül, mint ahogy a paraszti világban is egyszer utánzással, máskor misztikus alakváltással jelennek meg az emberek állatok képében. A különböző koreográfiákban a néptánc elementáris ereje párosul az állatutánzó táncok sokszínű, kreatív mozgásformáival, valamint az alakváltás misztériumával. Az előadásban megjelennek klasszikus alakoskodások, mint például a ló, a medve, vagy a bárány, de helyet kapnak benne a leleményes szarkák, és a ravasz rókák is. Betekintést nyerhetünk abba a misztériumba, ahogy egy kecskejelmez maga választja ki a viselőjét, vagy ahogy boszorkányok szómágiával idéznek meg kígyókat a színpadon.

Célunk ezeknek az emberrel szoros kapcsolatban élő állatoknak a paraszti hagyományokra gyakorolt hatását  színpadra állítani. Közös kultúrális emlékezetünk részét képezik ezek a mozgások, melyek több ezer éve az emberek szórakoztatását szolgálják. Úgy gondoljuk, hogy ez a műsor hiánypótló előadás lehet a jelenlegi színpadi táncművészetben, hiszen állatutánzó táncokról ilyen jellegű összegzés eddig még nem született. Elképzelésünk szerint az „Alakváltók” című táncszínházi produkció mind az autentikus néptáncot preferálók, mind a kortárs művészetek kedvelői között kedvelt darab lesz.

 

Rendező-koreográfusok: Módosné Almási Berta Csilla és Módos Máté
Zenei szerkesztés: Tarsoly zenekar, Módos MátéMestermunka

MESTERMUNKA címmel autentikus, tiszta forrásból merített néptánc színházi előadás jött létre a Déryné Program támogatásával. Az előadás a maga nemes egyszerűségében autentikus folklór, szívet és szemet gyönyörködtető néptánc előadás, káprázatos népviseletekben és színházi formákat tartalmazva igazi színházi élmény. Az előadás során Illyés Gyula „mestermunkája” a Puszták népe és az alkotó koreográfusok mestermunkái találkoznak. A Puszták népéből felhangzó szövegek visszarepítenek bennünket oda, ahol a paraszti kultúra létrehozta a saját remekműveit, amelyek dalban és táncban maradtak ránk. A mester koreográfusok mivel különböző, lakóhelyeken és különböző tájegységeken élnek, így ez önmagában az előadás hitelességét, változatosságát, és minden bizonnyal egészen egyedi ízét és tartalmát garantálja. Népszokások, rítusok, férfi és női táncok, titkok és szertartások, ünnephez kötődő tradíciók, vagy csak az adott tájegység táncélménye biztosítja a színek, hangulatok, életérzések változatosságát. Kicsit visszatérünk oda, ahol gyökereink vannak, az előadás puritán, egyszerű, hangulatok, az életből fakadó pillanatok összessége, amelyben a csodálatos szöveg és a tánc különleges és szívhez szóló élményt, lélekben tovább élő pillanatokat szereznek a nézőnek.

Szerkesztő és rendező: Fundák Kristóf és Fundák-Kaszai Lili

Felkért koreográfusok: 
- Majoros Róbert és Majorosné Szabó Veronika: Székesfehérvár - Mezőföld

- Módos Máté: Debrecen - Hajdúság - Hortobágy
- Taba Csaba és Fejér Erika: Sárköz
- Asztalos-Kiss Zsuzsanna: Nyíregyháza - Nyírség
- Borbély Bea és Farkas Máté: Vajdaszentivány - Erdély
- Sikentáncz Szilveszter: Nagydobrony - Kárpátalja
- Fundák Kristóf és Fundák-Kaszai Lili: Bukovina - Erdély & Szásznagyvesszős - Erdély

Az előadás megtekinthető a Déryné program Barangoló alprogramjának keretén belül is.
Mestermunka - Déryné Program (deryneprogram.hu)

Nézd a tánc nemeit
kalandozás a Kárpát-medencében

Nézd a tánc nemeit, mint festik játszi ecsettel
A népek lelkét s nemzetek ízleteit.
A német hármas lépéssel lejtve kering le,
S párját karja közé zárja s lebegve viszi.
Egyszerü a német mindenben, s csendesen örvend,
Egyet ölel mindig, s állhatatos szerető.
A gallus fellengve szökik, s enyelegve kacsingat,
Párt vált, csalfa kezet majd ide, majd oda nyujt:
Ez heves és virgonc, örömében gyermeki-nyájas,
Kényeiben repdez, s a szerelembe' kalóz.
A magyar egy Pindár: valamerre ragadja negéde,
Lelkesedett tűzzel nyomja ki indulatit.
Majd lebegő szellő, szerelemre olvad epedve,
S búja hevét kényes mozdulatokba szövi;
Majd maga fellobbanva kiszáll a bajnoki táncra
(Megveti a lyánykát a diadalmi dagály),
S rengeti a földet: Kinizsit látsz véres ajakkal
A testhalmok közt ugrani hőseivel.
Titkos törvényit mesterség nem szedi rendbe,
Csak maga szab törvényt, s lelkesedése határt.
Ember az, aki magyar tánchoz jól terme, örűljön!
Férjfierő s lelkes szikra feszíti erét.
 

Autentikus néptánc előadás, amely táncszínházi elemekkel, prózával ötvöződik, és amelyben a Kárpát medence legszebb táncait mutatjuk be. Az előadásban a Nemzeti Színház fiatal művészei közreműködnek – előadásonként egy színművész, akik „táncszókat” adnak elő, Berzsenyi versétől kezdve egészen Nagy Lászlóig.  Szórakoztató, szemet és szívet gyönyörködtető családi néptánc élmény, önfeledt szórakozás.

alkotók: Fundák Kristóf, Fundák-Kaszai Lili, Lukács László 

dramaturg- szerkesztő- rendező: Szigetvári József

közreműködők:

Zagyva Banda vagy Tarsoly zenekar 

Forrás Néptáncegyüttes

Bánki Bettina népdalénekes

Kóka Rozália a Népművészet Mestere

Berettyán Nándor vagy Szabó Sebestyén László a Nemzeti Színház művészei 

Puszták népe

,,A hazám a házam tája, amely pillantásommal, ahogy növekszem, egyre bővül, széles gyűrűkben egyre távolabbi területekre terjed, mint a hullám a vízbe dobott kavics körül; világokat hódíthat, elérheti a csillagokat – amikor a régi ház már örökre elmerült. A puszták népe alázatos; nem számításból vagy belátásból az, hanem meglátszik még a tekintetén is és abból is, amint akár egy madárkiáltásra fölkapja a fejét, hogy örökségből, szinte vérmérsékletből, évezredes tapasztalatból az. Azt, hogy a nép fia vagy, igazolnod, sejh, ma nem azzal kellene: honnan jössz, - azzal, ecsém: hova mész!” ( Illyés Gyula) 

Puszták népe: Illyés Gyula regénye inspirálta az alkotókat, hogy talán a legszegényebb tájegység – amely egyszerűségében mégis leggazdagabbak között tartható számon- kulturális örökségét színre vigye. Az autentikus előadás táncszínházi elemekkel, és prózával ötvöződik, hiteles, megrendítő és felemelő képet adva a pusztai emberek életéről, szokásairól, gondolatairól. A „ puszta” jelkép: az egyszerű, tiszta gondolkodású emberek jelképe. Éppen ezért az előadás során kisebb utazást teszünk a Kárpát medencében: bepillantást nyerünk a hétköznapokba, szerelmi történetekbe, a vágyakba és a vándorlásba is.

Az előadásban Berettyán Nándor, a Nemzeti Színház fiatal művésze közreműködik.

jelmez: Winklerné Petri-Kiss Borbála a Népművészet Ifjú mestere

koreográfusok: Fundák Kristóf, Fundák- Kaszai Lili, Borbély Beatrix, Farkas Máté, Musa Fábián Zsófia, Nagy Péter Gábor, Marosi Gerda, Józsa Tamás, Lévai Péter.

közreműködnek:

Ifjúforrás Néptáncegyüttes

Tarsoly zenekar Bencze Mátyás vezetésével

Bánki Bettina népdalénekes

Berettyán Nándor a Nemzeti Színház művésze

szerkesztő - rendező: Szigetvári József

Úton, útfélen, avagy Érdtől az Óceánig
35 éves a Forrás Néptáncegyüttes

2020. január 29.
Budapest, MÜPA


A Forrás Néptáncegyüttes fennállásának 35 éves jubileumát ünnepli, amely egy kicsiny, iparvárosban megszületett együttes esetében óriási szó! Az előadás keresztmetszet egy állandóan mozgásban lévő együttes mindennapjairól,küzdelméről, folyamatos út kereséséről, és természetesen az örömről, és a bánatról, amely nélkül nem lennének holnapok. 35 éve az érdi Vörösmarty Gimnáziumban nem gondolta senki, hogy akkor és ott az ország jelenleg hazai és nemzetközi tekintetben is egyik vezető együttese megszületése történik.

Valami elindult Érden, aztán folytatódott Százhalombattán, majd Ady szavai szerint és a valóságban is egészen a nagy és szent Óceánig, Amerikáig, Mexikóig, Kínáig jutott.


közreműködnek a Pesovár Ferenc Néptánc Suli AMI növendékei, Felhőjárók Színtársulat vezetők: Rédli Éva és Rédli Stefánia, Janovics Rita kerekes székes táncművész valamint Szabó Sebestyén László Junior Prima-díjas színművész
Koreográfusok: Bozsik Yvette, Fundák Kristóf, Fundák Kaszai Lili, Nagy Péter Gábor, Asztalos Kiss Zsuzsa, Horváth Tibor, Zóka Éva
Forrás Néptáncegyüttes tánckarvezetők: Nagy Péter Gábor, Szilas Judit, Vuleta Patrícia
Pesovár Ferenc Néptánc Suli AMI pedagógusok: Asztalos Kiss Zsuzsa, Czégény Krisztina Fábián Fanni, Gál Bettina, Heiger József, Papp Richárd Olivér, Rásó Luca, Rásó Barna Mohácsi-Kisfalusi Renáta, Nagy Péter Gábor,
Jelmez: Petri Kiss Borbála
Zenei kíséret: Zagyva Banda
Szerkesztő-rendező, együttes és művészeti igazgató: Szigetvári József

Felhőjárók

2019. május 24-26.
Szolnok, Szigligeti Színház

A Felhőjárók című előadás a Forrás Néptáncegyüttes és a százhalombattai Felhőjárók Mozdulatszínház, valamint Janovics Rita kerekesszékes előadóművész közös produkciója volt, amelynek megálmodásában Bozsik Yvette Kossuth-díjas koreográfus is részt vállalt. A XXV. Szolnoki Országos Néptáncfesztiválon, ahol a produkció a fesztivál különdíját, a zeneszerzői és a koreográfusi első helyezést is megkapta,  a zsűri az értékelésen az együttes szereplését kultúrtörténeti eseménynek nevezte, mert "olyan dolog történt, ami gyökeresen megváltoztatta nem csak a néptáncmozgalom, hanem a teljes színpadi táncművészet feladatát. A magyar színpadi előadóművészet régóta adós azzal, amit a Forrás Néptáncegyüttes megtett, és a tettért, a bátorságért és a gondolatért is fejet hajtok az együttes előtt" - mondta Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője, a zsűri elnöke.

Koreográfusok: Rédli Éva, Szélpál Stefi, Fundák Kristóf, Fundák-Kaszai Lili és Bozsik Yvette
Művészeti igazgató: Szigetvári József
Tánckarvezető: Nagy Péter Gábor
Zene: ifj. Csoóri Sándor

Levelek Kárpátaljáról

2019.május 10. 
Budapest, Hagyományok Háza

A Forrás Néptáncegyüttes és a Kárpátalja Néptáncegyüttes előadása

Kárpátalja története igazi XX-XXI. századi vérzivataros, közép-kelet-európai történet! A világnak nincs még ilyen árva földrajzi területe, amelynek története ennyi szenvedést, újrakezdést élt volna meg. A nagy háborúk következményei - bár a közvélemény valahogy erről nem beszél - leginkább náluk csapódtak  le.

E műsor is erról szól: emlékezzünk, gondolkodjunk, és fogadjuk azokat a magyarokat szívünkbe, akik minden zivatar, bántás ellenére is megőrizték a nyelvet, Rákóczi szabadságának egy piciny darabját.

Előadják: Forrás Néptáncegyüttes és Nagyforrás Néptáncegyüttes, Kárpátalja Táncegyüttes

Káprátalja Táncegyüttes művészeti vezető: Sikentáncz Szilveszter

Zenekari kíséret: Tarsoly zenekar  

Tarpai Viktória a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház művésze

koreográfusok: Sikentáncz Szilveszter, Fundák Kristóf , Fundák-Kaszai Lili, Asztalos-Kiss Zsuzsanna,  Nagy Péter Gábor

Az együttműködés támogatója a Hagyományok Háza Hálózat, Kárpátalja Kulturális Örökségének és Népi Hagyományainak Megőrzéséért Társadalmi Szervezet.

dramaturg és az előadás rendezője: Szigetvári József 

Varázslat

2019. március 23.
Százhalombatta, Barátság Kulturális Központ (Néptáncosok Országos Bemutató Színpada)

Koreográfusok: Asztalos-Kiss Zsuzsanna, Fundák-Kaszai Lili, Fundák Kristóf, Horváth Zsófia, Musa-Fábián Zsófia
Rendező: Szigetvári József
Zenezersző: Gera Gábor
Zenei kíséret: Zagyva banda
Ének: Bánki Bettina, Fundák-Kaszai Lili
Tánckarvezetők: Asztalos-Kiss Zsuzsanna, Heiger József, Nagy Péter Gábor, Zsille Dóra
Együttesek: Forrás Néptáncegyüttes, Nagyforrás, Kisforrás, Cseppforrás Néptáncegyüttes
Viselet: Winklerné Petri-Kiss Borbála
Együttes- és művészeti vezető: Szigetvári József

Végtelenből végtelenbe

2018. március 17.
Százhalombatta, Barátság Kulturális Központ

élet…tavasz..nyár…ősz…tél…sorsok…emberek…küldetések…feladatok… felemelkedések…bukások, nők….férfiak…szerelmek…együtt…külön…némán hangosan…. ordítva hallgatva…szeretve gyűlölve, gyűlölve szeretve, szeretve szeretve, lentről fel….fentről le…. körbe-körbe…

koreográfusok: Fundák Kristóf és Fundák-Kaszai Lili
zene:Gera Gábor
tánckarvezetők: Zsille Dóra és Nagy Péter Gábor
együttes és művészeti igazgató: Szigetvári József
rendező koreográfus:Fundák Kristóf

Lélekruha

2016. nomveber 27.
Százhalombatta, Barátság Kulturális Központ (Néptáncosok Országos Bemutató Színpada)

Hófehér csilagfényből
Szőtt lélekruhámon
Igazgyönggyel hímeztem
Sorsom ékes virágait
Ék-szer ruhám Lélekruhám
Gyöngyös pártám és Nyoszolyám
Szer-elem Napkereszt
Örökfényű ékem lesz
Magamra öltöttem
Díszembe öltöztem
Nők, férfiak párosan, páratlanul.
Mindig együtt, mindig külön.
Örök harcban, örök szerelemben.

Dramaturg: Szigetvári József
Koreográfusok: Asztalos-Kiss Zsuzsanna, Fábián Zsófia, Fundák-Kaszai Lili, Marosy Gerda Fundák Kristóf, Sikentáncz Szilveszter, Józsa Tamás
Közreműködik: Tarsoly Zenekar
Rendező: Szigetvári József

Levelek októberben

2016. október 23.
Százhalombatta, Barátság Kulturális Központ

A Forrás Néptáncegyüttes táncszínházi előadása a forradalom 60. évfordulója tiszteletére

közreműködik:
Forrás Néptáncegyüttes
Pesovár Ferenc Néptáncsuli
Iringó TáncStúdió
József Rozsnyai Júlia - színművész
Szabó-Bisztricsány Beatrix - énekes
Házi Tamás és Márton Zita - táncművészek
Vajda Zoltán - zenész
Liszt Ferenc Vegyeskar
Canticum Novum Kamarakórus

filmanimáció: Kapi Tamás
koreográfus: Sikentáncz Szilveszter, Nagy Péter Gábor, Asztalos-Kiss Zsuzsanna, Südi Iringó
szerkesztő-rendező: Szigetvári József

Levelek

2013. február 10.
Százhalombatta, Barátság Kulturális Központ

Levelek… régiek, régebbiek, titkokkal, fájdalmakkal, örömökkel, tragédiákkal, vágyakkal, álmokkal elfelejtett emberekről, sóvárgásokról, életről és halálról. Levelek…. jönnek, mennek, eltépődnek, elégnek, elvesznek, üzennek, közölnek, örömöt okoznak, könnyeket fakasztanak, szíveket, sorsokat tépnek szét, vagy olvasztanak egybe. Levelek… Ez a műsor ezekről szól.

Előadja: a Forrás Néptáncegyüttes
zenei kíséret: Pál István Szalonna és bandája valamint Pál Lajos,
koreográfusok: Fundák Kristóf, Kaszai Lili, Lukács László, Lukácsné Haránt Eszter, Sikentáncz Szilveszter, Szilágyi Zsolt, Zsille Dóra
tánckarvezetők: Zsille Dóra és Sikentáncz Szilveszter,
dramaturg: Szigetvári József,
rendező: Fundák Kristóf, rendezőasszisztens: Kaszai Lili