Az együttes története

A Forrás Néptáncegyüttes 1984-ben alakult meg Érden a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban; tagjai az ott tanuló diákok voltak. 1985 ősze óta működik Százhalombattán, ahol az éppen felépült művelődési központ adott otthont a csoportnak. Az eltelt évek alatt meghatározó része lett a százhalombattai kulturális életnek. Működésével új hagyományok teremtődtek. Meghonosodott és népszerűvé vált a népművészet. Sajátos a közösség alakult ki az együttes körül, amely kör folyamatosan bővül a táncosokhoz kötődő rendezvények által. Ilyenek pl. a Summerfest, a Forrás Bál, a százhalombattai kultúráért rendezvénysorozat, a forrásos műsorok, stb.

 

Az együttes működésére jellemző a folyamatos útkeresés, az állandó megújulás, a változás lehetőségeinek felkutatása. Az első százhalombattai esztendőben 120-an táncoltak 3 különböző csoportban. 1987-től az együttes kezdeményezésére egyre több helyi általános iskolában vezették be az órarend szerinti néptánc oktatást. Ennek érezhető hatása volt (és van is) az együttes munkájára is, ma több mint 400 fiatal, illetve 1996 ősze óta közel 60 felnőtt korú ember  a legújabb csoport a Forrmás Hagyományőrző Együttes  ismerkedik a legszebb magyar táncokkal, szokásokkal, dalokkal. 1991-ben a Városi Művészeti Iskola gyökeres változáson ment keresztül. A gyermekkorú táncosok részvételével létrejött az önálló néptánc tagozat. 2003-ban a Városi Művészeti Iskola néptánc tagozatának megszüntetésével egyidejűleg a Magyarok Öröksége Alapítvány létrehozta a Pesovár Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézményt, amely Százhalombattán, Érden, Diósdon, Ercsiben és Tárnokon is működik.

A Forrás szakmai munkájára, sokszínűségére jellemző, hogy a próbatermi munkát az ország legnevesebb alkotói, koreográfusai irányítják. Az autentikus művek bemutatása mellett az együttes tematikus művek bemutatására is vállalkozik. Így kerülhetett bemutatásra 1997-ben  a Honvéd Együttes szakmai munkájának segítségével  Novák Ferenc: Kocsonya Mihály házassága, majd a Helyiség kalapácsa című tánckomédia.

A táncszínházi művek létrehozásába bekapcsolódott az új generáció is, így 2005-ben ifjabb Mlinár Pál Erdély ország sok szép víze, 2007-ben Gálber Attila Hagymapör és 2008-ban Mohácsyné Lőrincz Hortenzia és Kovács Norbert Cimbi Árvák boldogsága című művét mutatta be az együttes.

2000-ben egy egészen új arcát mutatta meg az együttes a közönségnek. A százhalombattai Régészeti Parkkal együttműködésben bemutatta a Somogyi István rendezésében elkészített Máglyák a Duna felett című szertartásjátékot, mely a halomsírok korát, annak kultúráját próbálta megjeleníteni. A közönség kitörő lelkesedéssel fogadta, így a darab bemutatásra került 2001-ben, és 2002-ben is. 2011-ben a Honvéd Táncegyüttes két kiváló előadóművésze, Deffend Irén és Sánta Gergő rendezte meg a „Virtus tenni a nemzetért…ahogy a nép ajkán élt” című táncjátékot. Az évek során Horváth Zsófia több művet alkotott az együttes számára, ami által bepillantást nyerhettek a táncosok a kortárs néptánc világába is. 2013-tól Fundák-Kaszai Lili és Fundák Kristóf alkotópáros több koreográfiát, és előadást is megálmodott a Forrás Néptáncegyüttes részére, mint például a nagysikerű Levelek, vagy a Végtelenből végtelenbe című táncjátékot. 2019-ben az együttesnek szerencséje volt Bozsik Yvette Kossuth-díjas koreográfussal is együtt dolgozni a Felhőjárók című előadás keretében. Az előadásban megmutatták, hogy a művészet hogyan tud eggyé kovácsolni sérült fiatalokat egy néptáncegyüttessel. A Forrásnak egyik küldetése, hogy megmutassa, hogy a fogyatékossággal, kihívással élő embertársainkat, hogyan lehet bevonni a mindenapi életbe. Így jött létre a Felhőjárók produkció, melyet a Szolnoki Országos Néptáncfeszitválon sikerrel mutattak be. 

Az együttes 1994 óta szervezi Szigetvári József vezetésével a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivált, mely mára Közép-Európa egyik legjelentősebb folklórrendezvényének számít. A Forrás tagjai a fesztiválon dolgozó tolmácsok, kísérők, szervezők, sok közülük vendéglátó.

Az együttes vezetése nagy figyelmet szentel a szakmai munka jó minőségére. Célja, hogy a Forrás egy olyan műhely legyen, amelyben a különböző generációk hosszútávon képesek biztosítani az együttes szakmai munkáját. Mostani táncosai közül többen a Táncművészeti Főiskolai hallgatói.