Forrás Néptáncegyüttes - Független Színház

MEGALAKULÁSTÓL A FÜGGETLEN SZÍNHÁZIG ÉS A DÉRYNÉ PROGRAMIG

A Forrás Néptáncegyüttes a Pest Megyei Kormányhivatal által nyilvántartott előadó-művészeti szervezetek közé sorolható, működését tekintve pedig Független Színházzá alakult 2020-ban. Ugyanebben az évben az együttes nagy sikerrel pályázott a Déryné Program által kiírt pályázatokon is, ahol 2 produkció, a Puszták népe és a Nézd a tánc nemeit című előadás bekerült a Déryné Program által ajánlott és forgalmazott színházi előadások közé. Az együttes pályázott a Barangoló alprogramba, ahol támogatást nyert az új előadás elkészítéséhez. Ez az előadás a MESTERMUNKA címet kapta. 

A Csokonai-díjas Forrás Néptáncegyüttes 1984-ben alakult meg Érden a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban; tagjai az ott tanuló diákok voltak. 1985 ősze óta működik Százhalombattán, ahol az éppen felépült művelődési központ adott otthont a csoportnak. Az eltelt évek alatt meghatározó része lett a százhalombattai kulturális életnek. Működésével új hagyományok teremtődtek. Meghonosodott és népszerűvé vált a népművészet. Sajátos közösség alakult ki az együttes körül, amely kör folyamatosan bővül a táncosokhoz kötődő rendezvények által, ilyenek pl. a Summerfest, a Forrás Bál, a százhalombattai kultúráért rendezvénysorozat, a forrásos műsorok, stb.

 

Az együttes működésére jellemző a folyamatos útkeresés, az állandó megújulás, a változás lehetőségeinek felkutatása. Az első százhalombattai esztendőben 120-an táncoltak 3 különböző csoportban. 1987-től az együttes kezdeményezésére egyre több helyi általános iskolában vezették be az órarend szerinti néptánc oktatást. Ennek érezhető hatása volt (és van is) az együttes munkájára is, ma több mint 400 fiatal ismerkedik meg a legszebb magyar táncokkal, szokásokkal, dalokkal. 1996 őszén megalakult a legújabb szenior korosztályú csoport a Forrmás Hagyományőrző Együttes, akik szintén a város kultúráját színesitik táncaikkal. 1991-ben a Városi Művészeti Iskola gyökeres változáson ment keresztül. A gyermekkorú táncosok részvételével létrejött az önálló néptánc tagozat. 2003-ban a Városi Művészeti Iskola néptánc tagozatának megszüntetésével egyidejűleg a Magyarok Öröksége Alapítvány létrehozta a Pesovár Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézményt, amely Százhalombattán, Érden, Diósdon, Ercsiben és Tárnokon is működik.

TÁNCSZÍNHÁZ

A Forrás szakmai munkájára, sokszínűségére jellemző, hogy a próbatermi munkát az ország legnevesebb alkotói, koreográfusai irányítják. Az autentikus művek bemutatása mellett az együttes tematikus művek bemutatására is vállalkozik. Így kerülhetett bemutatásra 1997-ben  a Honvéd Együttes szakmai munkájának segítségével  Novák Ferenc: Kocsonya Mihály házassága, majd a Helyiség kalapácsa című tánckomédia.

A táncszínházi művek létrehozásába bekapcsolódott az új generáció is, így 2005-ben ifjabb Mlinár Pál Erdély ország sok szép víze, 2007-ben Gálber Attila Hagymapör és 2008-ban Mohácsyné Lőrincz Hortenzia és Kovács Norbert Cimbi Árvák boldogsága című művét mutatta be az együttes.

2000-ben egy egészen új arcát mutatta meg az együttes a közönségnek. A százhalombattai Régészeti Parkkal együttműködésben bemutatta a Somogyi István rendezésében elkészített Máglyák a Duna felett című szertartásjátékot, mely a halomsírok korát, annak kultúráját próbálta megjeleníteni. A közönség kitörő lelkesedéssel fogadta, így a darab bemutatásra került 2001-ben, és 2002-ben is. 2011-ben a Honvéd Táncegyüttes két kiváló előadóművésze, Deffend Irén és Sánta Gergő rendezte meg a Virtus tenni a nemzetért…ahogy a nép ajkán élt című táncjátékot. Az évek során Horváth Zsófia több művet alkotott az együttes számára, ami által bepillantást nyerhettek a táncosok a kortárs néptánc világába is. 2013-tól Fundák-Kaszai Lili és Fundák Kristóf alkotópáros több koreográfiát és előadást is megálmodott a Forrás Néptáncegyüttes részére, mint például a nagysikerű Levelek, vagy a Végtelenből végtelenbe című táncjátékot.

 

BOZSIK YVETTE ÉS A FORRÁS NÉPTÁNCEGYÜTTES

2019-ben az együttesnek szerencséje volt Bozsik Yvette Kossuth-díjas koreográfussal is együtt dolgozni a Felhőjárók című előadás keretében, amiben a százhalombattai Felhőjárók Mozdulatszínház és Janovics Rita, kerekesszékes előadóművész is közreműködött. Az előadásban megmutatták, hogy a művészet hogyan tud eggyé kovácsolni sérült fiatalokat egy néptáncegyüttessel. A Felhőjárók Mozdulatszínházzal régóta tart a közös munka, a Forrásnak egyik küldetése, hogy megmutassa, hogy a fogyatékkal, kihívással élő embertársainkat hogyan lehet bevonni a mindenapi életbe. Így jött létre a Felhőjárók produkció, mely egy különleges integrált színházi előadás, és nagy sikerrel mutatták be a Szolnoki Országos Néptáncfeszitválon. Bozsik Yvette ennek a műnek a záró tételét alkotta meg.
"A magyar színpadi előadóművészet régóta adós azzal, amit a Forrás Néptáncegyüttes megtett, a tettért, a bátorságért  és a gondolatért is fejet hajtok az együttes előtt" - mondta Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes együttesvezetője, a Szolnoki Országos Néptáncfesztivál zsűrielnöke.

NEMZETI SZÍNHÁZ MŰVÉSZEI ÉS A FORRÁS NÉPTÁNCEGYÜTTES

Táncszínházi előadásainkban közreműködnek a Nemzeti Színház fiatal színművészei is, Berettyán Nándor és Szabó Sebestyén László. 

UNESCO SZELLEMI KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG PROGRAM: SUMMERFEST NEMZETKÖZI FOLKLÓRFESZTIVÁL ÉS NÉPMŰVÉSZETI VÁSÁR

Az együttes 1994 óta szervezi Szigetvári József vezetésével a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivált, mely mára az UNESCO stratégiai partnerszervezete, a CIOFF (International Council of Organizations of Folklore Festivals and Folk Art) egyik legjelentősebb folklórrendezvényének számít. A Forrás tagjai a fesztiválon tolmácsokként, kísérőkként, szervezőkként dolgoznak. Az elmúlt években a világ valamennyi kontinenséről több mint 100 ország táncosa, zenésze vett részt a Summerfest programjain. www.summerfestbatta.hu

 

Az együttes vezetése nagy figyelmet szentel a szakmai munka jó minőségére. Célja, hogy a Forrás egy olyan műhely legyen, amelyben a különböző generációk hosszútávon képesek biztosítani az együttes szakmai munkáját. Mostani táncosai közül többen a Táncművészeti Főiskola hallgatói.

A Forrás Néptáncegyüttesnek székháza a 1200 m2 területű Táncház, mely a város központjában a Szent István téren található. 3 próbaterem, öltözők, jelmeztár biztosítják a táncosok munkakörülményeit. Táncházról bővebb információ itt olvasható.