Magyar Kultúra Napja

A Magyar Kultúra Napján városunkban a Csodavárók című táncszínházi díszelőadásunkkal zárhattuk a városi ünnepséget.

Hogy miért kapta műsorunk ezt a nevet? Erre Szigetvári József a Forrás Néptáncegyüttes Független Színház igazgatója és a műsor rendezője szavaival tudunk válaszolni.

Eszerint életünk során szinte folyamatosan várjuk a csodát, valami fantasztikus nagy dolgot, mikörben a hétköznapok csodáit nem vesszük észre.  Pedig naponta történik valami, ami a teremtéshez, az emberi léthez, életünkhöz kötődik, apró szinte észrevétlen örömök és csodák szövik át életünket. Történelmi események, pillanatok, az emberi élet jeles napjai, az ünneoek, vagy csak egy hétköznap, önmagában számos csodálatos pillanatot rejthet, amely lehet akár csak a túlélés, vagy a megélés.

A Csodavárók erről szól, olyan pillanatokat, eseményeket, helyzeteket mutat be, amely bármelyikünkkel megtörtént már, vagy megtörténhet. Egy biztos, a néző számára minden ismerős lesz, mert vagy saját maga is átélte, vagy hallott erről a nagyszüleitől, esetleg olvasott erről a történelemkönyvben.

A Csodavárók igazi Kárpát-medencei magyar történet, amely lehetőséget nyújt az önmagunkkal, sorsunkkal, életünkkel, családunkkal történő meghitt találkozára. A cél az, hogy a néző érzelemgazdagon, ne csodaváróként, hanem a csodát megtalálóként távozzon a nézőtérről. 

 

Köszönjük a muzsikát a Bara Zenekarnak, és a csodás éneklést Zsikó Zsuzsannának. 

 

 

 

 

Siker Egerben az Ifjúsági Szólótáncversenyen

A hétvégén Almássy Szonja Lilla, a FNEFSZ táncosa és a Csemeteforrás pedagógusa az Országos Ifjúsági Szólótáncversenyen mérettette meg magát Egerben, ahol ‘Gyöngygalléros táncos’ címet nyert!

Gratulálunk Neked és kívánunk hasonló sikereket a jövőben is! ????

Köszönjük szépen Körömi Máténak, hogy hozzájárult Szonja sikeréhez és kísérő partnere volt a versenyen! 


Áldott karácsonyi ünnepeket kívánunk!

Kiskarácsony, Nagykarácsony

December 10-én, advent vasárnapján közösen ünnepeltük utánpótlás csoportjainkkal a közelgő karácsonyt.
Külön öröm volt, hogy a műsor végén a Forrás apraja-nagyja egyszerre volt a színpadon életre keltve a karácsony körüli meghitt pillanatokat.
Köszönjük a képeket Gartai Nórának!
Hagyomány, érték, közösség
Megtartó képesség
FNEFSz  
Betlehemi megidézés
 
Egy téli nap Csíkban Szigetvári József igazgató úr rendezésében.
IV. Zsoltár a Társulat és a Nagyforrás közös előadásában
(A felkészítést vezette: Zsikó Zsuzsanna)
Premier is volt az este folyamán:
Csernusné Heverdle Emese és Módos Máté viski koreográfiáját, emlékezve Kárpátaljai barátainkra, először láthatta a közönség.

❄ Kiskarácsony, Nagykarácsony ❄

 

Kortárs Antológia

2023. november 19-én, vasárnap került megrendezésre a Kortárs Néptánc Antológia.

Köszönjük a megtisztelő lehetőséget, hogy legutóbbi műsorunk, Módosné Almási Berta Csilla és Módos Máté által rendezett Alakváltók három etűdje: a Békák, a Pávák és a Rókák a Hagyományok Háza színpadára kerülhetett ezen a nívós eseményen!


 

Halmos Béla Országos Népzenei Találkozó

2023. október 14-15-én került megrendezésre a 20. Halmos Béla Országos Népzenei Találkozó Bonyhádon, melyen első ízben mutathattuk meg énektudásunkat. Női tánckarunk szászcsávási dalcsokorral készült, míg a férfi tánckar egy felső-tiszavidéki összeállítást adott elő. 

Nagy lelkesedéssel és izgalommal készültünk erre az új megmérettetésre. A sok gyakorlás végül meghozta gyümölcsét, hiszen a zsűri mindkét produkciónkat kiemelt nívódíjjal jutalmazta.

Köszönjük a felkészítést, valamint a rengeteg támogatást és végtelen türelmet Zsikó Zuzsanna Junior Prima-díjas énekesnek!

Táncos öregdiákok

Szeptember 30-án került megrendezésre a szokásos éves diáktalálkozó az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban. Az iskola különösen fontos szerepet tölt be a Forrás életében, hiszen együttesünk ezen intézmény falai között alakult meg 1984-ben. 

Számos táncosunk koptatta az évek során a VMG padjait, akiknek az idei diáktalálkozó során is lehetősége nyílt arra, hogy egy rövid műsorral kedveskedjenek egykori tanáraiknak és diákársaiknak. 

Köszönjük a lehetőséget, találkozunk 2024-ben! 

 

Brno-ban jártunk

A Forrás Néptáncegyüttes Független Színház táncosaiként gyakran ér minket az a szerencse, hogy lehetőségünk nyílik külföldre is eljuttatni népművészetünket, hagyományainkat a műsorainkon keresztül. Nem volt ez másképp augusztus végén sem, amikor is a FNEFSZ társulat néhány tagja a Nagyforrás táncegyüttest kiegészítve Brno-ba (Csehországba) utazott.

A helyi néptánc fesztiválon a szervező cseh, és a magyar együttesen kívül horvátok, szlovákok, olaszok és szerbek vettek még részt, akikkel civilben, is volt szerencsénk közelebbről megismerkedni, lévén, hogy egy kollégiumban voltunk elszállásolva.

Ez a turné azonban nem csak a nemzetközi ismerkedésre volt remek alkalom; a Nagyforrás és a Társulat tagjait is közelebb hozta egymáshoz a kölcsönös segítségnyújtás, probléma megoldás, beszélgetés, együtt táncolás-éneklés és egy egész turnét felölelő játék, amit az egyik táncos alkotott meg. Brno csodálatos helyszínt nyújtott az előadásoknak, így a saját dalainkat énekelve, a saját autentikus viseletünkben tündökölve könnyű volt büszkén képviselni Magyarországot, és a magyar népi kultúrát.

Viszont, mint minden turné, így a brno-i is tartogatott kihívásokat a táncosok számára. Négy fellépés egy nap alatt, nem éppen szokványos helyszíneken – macskakő, lejtős talaj, útkereszteződés, - mindezt üveggel a fejen vagy seprűvel a kézben, mosolyogva végigcsinálni minden táncosnak becsületére válna. A kollégiumi folyosón történő viselet vasalásról, más együttesek éjszakai mulatozásáról vagy épp a trükkös öltözési körülményekről nem is beszélve.

De összességében természetesen elmondható, hogy ez a turné is egy újabb nagyszerű szereplésként írja be magát a Forrás történelmébe, mi pedig némileg ugyan fáradtan, de új élményekkel és tapasztalatokkal telve értünk haza, hogy visszatérve a hétköznapi életbe, másnap megkezdjük az új tanévet az iskolában.
 

Hajdu Panna Aisa

Utolsó tánc

"Ez az utolsó tánc, aztán mindennek vége.
Ez az utolsó tánc, bármit kívánhatsz érte."

Több táncosunk életében eljött az a pont, amikor már nem tudja folytatni aktívan a forrásos létét! Természetesen amilyen szomorúak vagyunk, hogy mostmár nem találkozunk mindenhéten, annyira boldogok vagyunk, hogy közös utunk ilyen eseménydús volt! ❤❤❤

Kívánunk Nektek nagyon sok sikert, boldogságot és szeretet, a Forrás család mindig tárt karokkal vár Titeket!

 

Fotó: Gartai Nóri Photography