Úton, útfélen, avagy Érdtől az Óceánig

Valami elindult Érden, aztán folytatódott Százhalombattán, majd Ady szavai szerint és a valóságban is egészen a nagy és szent Óceánig - Amerikáig, Mexikóig, Kínáig - jutott. Az egykori gimis társaság számos hazai fesztivál (köztük a Szolnoki Országos Néptáncfesztivál, a Szekszárdi Országos Néptáncfesztivál) győztese, immár tízszeresen kiváló minősítésű, a Fölszállott a páva élő adásában nagyszerűen szereplő együttes. Magyarország hírét ötvenhat országba vitték a táncosok. A Forrás életre hívta Európa és a CIOFF egyik legnagyobb fesztiválját, a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivált, amely immár öt kontinens több mint 530 együttesét, húszezernél is több népművészét látta vendégül. Az est különös és egyedülálló erénye, a Felhőjárók Színtársulat, valamint Janovics Rita kerekesszékes táncművész közreműködése, amely azt példázza, hogy a művészet hogyan tud eggyé kovácsolni sérült fiatalokat egy néptáncegyüttessel. A Forrás nagy családja jelenleg közel ötszáz fő, akik közös örömünnepre gyűlnek és hívnak mindenkit a Müpába.

időpont: 2020. január 26. 18:00

helyszín: MÜPA, Fesztivál Színház

jegyárak: 2100 Ft, 2600 Ft, 3200 Ft

bővebb információ

Hagyományok Házában ismét fellépünk

A 25. Országos Szolnoki Néptáncfesztiválon az együttes Hagyományok Háza különdíjban részesült. Rajtunk kívül még a Generáció Táncegyüttes nyerte el ezt a különdíjat. Mindkét nyertes produkciót megtekinthetitek a Hagyományok Házában 2020. február 1-jén. Jegyek már kaphatók. Várunk mindenkit szeretettel!

Forrás Néptáncegyüttes és a Felhőjárók Mozdulatszínház: Felhőjárók 

A Felhőjárók című előadás a Forrás Néptáncegyüttes és a százhalombattai Felhőjárók Mozdulatszínház, valamint Janovics Rita kerekesszékes előadóművész közös produkciója volt, amelynek megálmodásában Bozsik Yvette Kossuth-díjas koreográfus is részt vállalt. A XXV. Szolnoki Országos Néptáncfesztiválon, ahol a produkció a fesztivál különdíját, a zeneszerzői és a koreográfusi első helyezést is megkapta,  a zsűri az értékelésen az együttes szereplését kultúrtörténeti eseménynek nevezte, mert "olyan dolog történt, ami gyökeresen megváltoztatta nem csak a néptáncmozgalom, hanem a teljes színpadi táncművészet feladatát. A magyar színpadi előadóművészet régóta adós azzal, amit a Forrás Néptáncegyüttes megtett, és a tettért, a bátorságért és a gondolatért is fejet hajtok az együttes előtt" - mondta Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője, a zsűri elnöke.

Koreográfusok: Rédli Éva, Szélpál Stefi, Fundák Kristóf, Fundák-Kaszai Lili és Bozsik Yvette
Művészeti igazgató: Szigetvári József
Tánckarvezető: Nagy Péter Gábor
Zene: ifj. Csoóri Sándor

 

Generáció Táncegyüttes: Hazai Esszencia

Az együttes ezen műsorában egy kivonatot állít színpadra a mai Szlovákia területén élő nemzetiségek tánckultúrájából, megmutatva azok azonosságait vagy épp különbözőségeit, és rámutatva a területeken élő különböző nemzetiségek egymásra gyakorolt hatásaira. Az együttes fő kifejező formái az autentikus, tiszta forrásból vett néptánc motívumok, amelyeket korszerű, mai köntösbe öltöztetve tárnak elénk.

A műsor zenei szerkesztője: Király Miklós.

Rendező, koreográfus: Gálik Klaudia és Gálik Gábor

A Generáció Táncegyüttes ebben a formációban 2019-ben alakult. Az együttes Pozsony történelmi belvárosában próbál heti rendszerességgel. Tagjai főként középiskolás és egyetemista diákok, akik gyermekkoruk óta foglalkoznak a néptánccal. Különböző formációkkal képviseltették magukat a szlovákiai és magyarországi országos fesztiválokon és versenyeken egyaránt. Az együttes megalakulását megelőző nyolc évben tagjai a Pozsony Táncegyüttes táncosaiként tevékenykedtek. 

Jegyárak: 2100 Ft, 2600 Ft
Fotó: Medgyesi Milán

Adventkor

Forrásos bál

Battai napok

2019. szeptember 15-én a Battai Napok nagyszínpadán lépett fel az „Év akusztikus koncertje” kategóriában Petőfi Zenei Díjas Bagossy Brothers Company. A koncerten egy dal erejéig közreműködött a Tarsoly Zenekar és a Forrás Néptáncegyüttes két táncosa, Jencsel Noémi és Nagy Péter Gábor.

kép: Medgyesi Milán, Szigetvári József

Vendéglátó családokat és önkénteseket keresünk a Summerfestre

Úgy szólni ... úgy nézni.... és úgy figyelni egymásra, ahogy csak tiszta vizű Forrás tud az égen járó felhőkkel…. ez történt Szolnokon...

Május 24-26. között a Forrás Néptáncegyüttes részt vett a 25. Szolnoki Országos Néptáncfesztiválon.

Felhőjárók címmel mutattuk be versenyszámunkat, melyet a zsűri különdíjjal jutalmazott.

Koreográfusok: Rédli Éva, Szélpál Stefánia, Fundák Kristóf, Fundák-Kaszai Lili, Bozsik Yvette

Zeneszerző: ifj. Csoóri Sándor

Hagyományok Háza különdíja
Zeneszerzői I. helyezett ifj. Csoóri Sándor (A fesztiválon nyújtott zenei alkotásokért)
Koreográfusi I. helyezett Fundák Kristóf és Fundák-Kaszai Lili (Angyalfödi Vadrózsa Néptáncegyüttes és a Forrás Néptáncegyüttes koreográfiájáért)
Köszönjük mindenki munkáját. A többi együttesnek is szívből gratulálunk!

Fotó: Majnik Zsolt, Kovács Dániel, Szigetvári József

Szolnoki Országos Néptáncfesztiválon a Forrás

Évzáró gálaelőadásaink

Hagyományok Házában lépünk fel