Farsangi mulatság

Fölszállott a páva gálaműsor

2016. február 5. 18.00

30 éves a Forrás Néptáncegyüttes

Kortárs Néptánc

Újra itthon!

Kalandos turnénk utolsó állomása Peking volt, ahol először a magyar tanszékkel is rendelkező Nemzetközi Kapcsolatok Egyetemen léptünk fel. Az ezer személyes színházteremben hatalmas tapssal fogadták az előadásunkat. Később a Pekingi Magyar Kulturális Intézet vendégül látott minket, ahol kicsit megint otthon érezhettük magunkat. Később a Pekingi Nemzetközi Kulturális és Turisztikai Fesztiválon képviseltük Magyarországot, ahol harminc ország vett részt. Közben megmásztuk a Nagy Falat, megcsodáltuk a Nyári Palotát, bebarangoltuk a Tiltott Várost, láttunk kungfu show-t, megízleltük a zamatos kínai teákat és még számos program várt ránk.
Hazautunk nem volt zökkenőmentes. Dubajban a reptéren több órás várakozás és másik repülőre szálllás után térhettünk csak haza, Százhalombattára. 
1 hét pihenő után nem állunk le, hiszen nagy erőkkel készülünk a 30 éves jubileumi előadásunkra és a Kortárs Néptánc Antológiára is meghívást kaptunk. 

Mindenkit üdvözlünk Kínából!

A három hetes kínai turnénk harmadik állomásáról jelentkezünk! Közel három napos kalandos utazás során először a közép-kínai Luoyang városában töltöttünk el egy hetet. Már az idefele út is izgalmas volt, dubaji átszállásos repülőutunkat követően Pekingben hálókocsis vonatra szálltunk át, ahol a helyi utasokkal összebarátkozva zötyögtünk egy éjszakán keresztül. A luoyangi fesztiválon számos orosz, török és kínai együttesekkel együtt léptünk fel a nagszabású nyitóceremónián, melyet több ezer néző láthatott. A következő napon a Forrásos táncosokból kórus verbuválódott, ugyanis Násztorné Réczey Éva segítségével, kinek munkáját ezúton is köszönjük, egy énekes-ritmusjátékos összeállítás született, melyet a közönség nagy szeretettel fogadott. Luoyangot követően gyorsvonattal, több mint 300 kilométer per órás sebességgel repültünk Tangshan felé, ahol a helyi egyetem és a Pekingi Magyar Kulturális Intézet szívet melengető vendéglátásában részesültünk. A Tangshani Egyetem auditóriumában ezerkétszáz fős, teltházas közönség előtt táncoltuk másfél órás összeállításunkat, mely során az illusztris vendégekből álló delegáció (a tartományi kulturális miniszter, a Pekingi Magyar Kulturális Intézet, az egyetem vezetősége), valamint diákjai és tanárai számára adtunk ízelítőt a Kárpát-medence sokszínű magyar hagyományaiból. Innét buszra szállva a tengerparti Qinhuangdao városába robogtunk, itt ismét nagyszerű vendéglátásban részesítettek minket, melyet gálaesttel háláltunk meg. Utunk során rengteg barátra leltünk, köszönjük segítségüket. Mindenütt csodálatos vendéglátást kaptunk, és hihetetlenül őszinte szeretet és érdeklődés övezte műsorainkat. Bármerre jártunk, mosolygós, érdeklődő, fényképező, kedves kínai fiatalok és idősek tömegei fogadtak minket. A Forrás nem áll meg, még hátra van az igazán nagy falat, holnap megmásszuk a Nagy Falat, utána pedig úticélunk Peking, ahol egy újabb világfesztiválon, mintegy húsz ország közt képviseljük szűkebb és tágabb hazánkat, Százhalombattát és Magyarországot. Ismét nagyszabású előadások és izgalmas találkozások várják az együttest. Hamarosan újra jelentkezünk! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Irány Kína!

Kínai turnéra utazik a Forrás

 
Épphogy véget ért a Summerfest, máris nemzetközi meghívásnak tesznek eleget Forrás Néptáncegyüttes táncosai, akik háromhetes, kínai turnéra indulnak szeptember 15-én. A részletekről Szigetvári József művészeti vezető tájékoztatott.
Eddig egyetlen magyar néptáncegyüttes sem vett részt ilyen nagyszabású kínai koncertkörúton. A kínai koncertiroda több mint nyolcvan jelentkező országból választotta ki azt a harmincat, amelyek meghívást kaptak nagyszabású világfesztiváljukra. A szervezők olyan együtteseket kerestek, amelyek számíthatnak a kínai közönség érdeklődésére és - a megküldött referencia anyagok alapján bizonyíthatóan - magas színvonalat képviselnek. A kiválasztott együtteseket a luoyangi fesztivál után országjáró turné keretében önálló előadásokra is felkérték. A Forrás egy mexikói és egy kubai együttessel fog turnézni.
 
A táncosok Dubaj érintésével érkeznek Pekingbe szeptember 16-án este, majd közel tizenhat órás éjszakai vonatozással érik el a hárommilliós várost, Luoyangot. Ez a helyszíne az ázsiai ország egyik legnagyobb kulturális fesztiváljának, ahol a battai együttes közel harminc ország között képviseli Magyarországot. A Forrás szeptember 22-én Tangshanba utazik - a híres kínai gyorsvasúttal, amely mindössze négy óra alatt teszi meg az 1200 kilométeres utat –, ahol az Észak Kínai Egyetem vendége lesz. Itt kerül sor az új magyar kulturális információs pont avatására is, az ünnepségen a Forrás is fellép. Az egyetemen két előadást mutatnak be a hallgatók és a professzorok számára. Az egyetem színházterme egyszerre 2500 néző befogadására alkalmas, tehát az együttes műsorait közel ötezren tekintik majd meg.
 
Tangsahn után a turné Qinhuangdaoban folytatódik. Ez a város a Dél-kínai-tengernél fekszik, itt található Kína legnagyobb zeneakadémiája, ahol Kodály módszerrel tanítanak. A tengerparti város a császárság korának egyik fellegvára volt: itt találhatók a császárok nyári rezidencái. A város legnagyobb, 3000 fős színháztermében a Forrás hét előadást mutat be, naponta két alkalommal lépnek a közönség elé. A szervezők visszajelzése szerint az előadásokra szóló 21 ezer jegy már elkelt. Teljes nagyszínházi - vagyis kétrészes, kétszer 45 perces - előadást láthat a közönség minden alkalommal. Ezután Pekingbe utaznak, ahol először a magyar tanszékkel is rendelkező Nemzetközi Kapcsolatok Egyetem várja a táncosokat. Az ezer személyes színházteremben két előadást mutatnak be. Szeptember 29-én érkeznek a kínai turné utolsó állomásához. A Pekingi Nemzetközi Kulturális és Turisztikai Fesztiválon képviselik Magyarországot, ahol a luoyangi fesztiválhoz hasonlóan harminc ország vesz majd részt. A Pekingi Magyar Kulturális Intézet felkérésére a most nyíló Magyar Kereskedő Ház megnyitóján is fellép a Forrás. A kínai műsor - amelynek címe Üzenet Magyarországról - az együttes ismert számaiból áll.
 
Természetesen a Kárpát-medence legszebb magyar táncait, így a kalocsai, rábaközi, kunsági, hegyközi és mezőföldi táncokat, valamint a világon mindenhol nagy sikert arató üvegest és a virtuóz kalotaszegi legényest is láthatják a kínaiak. A turné egyebek mellett Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterének közvetlen anyagi támogatásával, a Puhi-Tárnok Út-és Hídépítő Kft., a Szerencsejáték Zrt. és az Emirates légitársaság segítségével, továbbá a táncosok anyagi áldozatvállalásával jön létre. A 31 fős együttes - 24 táncos, 4 zenész és 3 szakmai vezető - október 5-én érkezik vissza Százhalombattára. A Forrás Néptáncegyüttes a hazaérkezés után néhány nappal részt vesz az Agora Országos Fesztiválon Tatabányán és megkezdi a felkészülést a 30 éves jubileumi előadásra.
 
Forrás: Százhalombattai Hírtükör Online

Polgármester úr levele

Városunk polgármestere gratulációját fejezte ki a Szolnoki Országos Néptáncfesztiválon elért eredményünkért.
Köszönjük szépen!

Bóna Zoltán országgyűlési képviselő úr levele

Bóna Zoltán országgyűlési képviselő úrtól levelet kaptunk a Szolnoki Országos Néptáncfesztiválon elért eredményünkért.
Köszönjük szépen az elismerő szavakat és a gratulációt!

MTVA: Ma reggel