Ess díjeső, ess! -Forrás: Hírtükör 2013-05-31

Díjesőt hozott a Forrás Néptáncegyüttesnek az Ess eső ess című koreográfia május 25-26-án Szolnokon, a XXII. Országos Néptáncversenyen. A százhalombattai együttes jelenlegi felállása először mutatkozott be a rangos eseményen.

A fesztivál célja a néptáncegyüttesek és alkotók számára művészeti fórumot biztosítani, új alkotások létrejöttét ösztönözni, támogatni az egyéni művészi alkotás minél szélesebb kiteljesedését, teret adni a színpadi néptáncművészetet megújítani szándékozó, bátor kezdeményezéseknek. A fesztiválon szereplő műveknek a folklórra kell támaszkodniuk, elbírálásuknál szempont a művészi érték.
 
A szolnoki fesztivál immár 45 éve az ország legrangosabb néptáncversenye, ahol számos ma ismert koreográfus és alkotó bontogatta szárnyait, például Román Sándor az Experidance vezetője. A verseny rendkívül komoly színházi körülmények között zajlott a szolnoki Szigligeti Színházban, ami önmagában óriási megtiszteltetés minden néptáncos számára. A zsűrit tekintélyes szakemberek, koreográfusok, szakírók, népzenészek alkották.
 
A Forrás Néptáncegyüttes a generációváltást követően először indult országos versenyen, azt követően, hogy kiemelkedő siker és érdeklődés mellett mutatta be a Levelek című táncszínházi művet.
 
Az együttes nagy fába vágta a fejszéjét, hiszen a megszokott autentikus néptánc mellett komoly kortárs táncdarabbal is készült arra a versenyre, ahol megjelenhettek a hivatásos együttesek is. A fesztivál 45 éves története óta először fordult elő, hogy a Magyar Állami Népi Együttes vagy a Honvéd Együttes versenyzőként szállt ringbe.
 
Fundák Kristóf Viski táncok című koreográfiáját a Levelek zárótételeként ismerheti a battai közönség. Szolnokon kis átalakítást követően, Szabad? címmel került bemutatásra. Horváth Zsófia a kortárs néptánc rajongói számára ismert alkotó, első alkalommal dolgozott együtt a százhalombattai együttessel. Az Ess eső ess című mű, merőben más, mint amit a táncosok eddig megszoktak. Igazi kortárs néptánc, új stílusú zenével, amely Szabó Dániel zeneszerző alkotása.
 
A közel ötven jelentkező közül a zsűri 18 együttes részvételét engedélyezte az előválogatót követően. A Forrás a vasárnapi versenyprogramot megelőzően, szombaton éjjel még a színházban próbált, ugyanis az Ess eső ess című koreográfia világítása, szcenikája igazi színházi kihívás volt. A zsűri az egyik legjobban világított műként értékelte az előadást.
 
A versenyprogramokat követően a díjkiosztó gálán már mindössze nyolc koreográfia szerepelt. A zsűri az Ess eső ess című művet kérte. Ebben a műfajban, életük első szolnoki szereplésén, első megmutatkozásuk sikere magát a Forrást is meglepte.
 
A díjkiosztó más örömteli pillanatokat is hozott a Forrás számára. A zenei díjat Szabó Dániel nyerte el, az Ess eső című koreográfia zenéjéért, Horváth Zsófia koreográfusi II. helyezést ért el, a Forrás Néptáncegyüttes összteljesítménye alapján pedig szintén a II. helyen végzett.
 
A fiatal társulat számára ennél nagyobb eredményt nem is lehetett volna elképzelni! Az együttes jelenlegi felnőtt tagozata bebizonyította, hogy valóban az ország egyik legjobb együttesével büszkélkedhet Százhalombatta!