XX. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár

Forrás: Hírtükör Online

A Summerfest elsősorban a néptáncról szól, aztán a népművészetről, a zenéről, a színekről, az ízekről, a barátságról, a különbségekről és hasonlóságokról, a népek és emberek közötti kapcsolatokról, találkozásokról, konferenciáról és kikapcsolódásról. Mindezen számtalan szálból szövődik össze Százhalombatta legszínesebb rendezvényének egyre erősebb szövete.

A Forrás Néptáncegyüttes szokásához híven új tánccal köszöntötte a Summerfestet. A nyitóceremónián Brahms zenéjére a Kárpát-medence magyar táncait idézték fel Sikentáncz Szilveszter koreográfiájában. A záróceremónián ismét összeállt a Világzenekar Pál Lajos vezényletével, török elsőhegedűssel, perui zongoristával, paraguayi hárfással, spanyol kasztanyettásokkal és svájci fúvósokkal adták elő a Monti csárdást.

A Summerfest keretében először 2000-ben rendezték meg az Aranyszív Napját, az idén augusztus 17-én találkoztak épek és fogyatékkal élők, hogy a tánc, a dal, a gesztusok és a humor nemzetközi nyelvén teremtsenek harmóniát. Ahogy Szigetvári József fesztiváligazgató fogalmazott, a Summerfest küldetése, hidat építeni az emberek között, legyen a távolság akár konkrét: kilométerekben, szokásokban, akár szimbolikus: képességekben, adottságokban mérhető. A Százhalombattáról indult kezdeményezést az elmúlt évek során egyre több fesztivál átvette, a Summerfest az Aranyszív Napjával mintát teremtett a hasonló jellegű rendezvények számára. 

Ahogy Szigetvári József fesztiváligazgató fogalmazott, a Summerfest küldetése, hidat építeni az emberek között, legyen a távolság akár konkrét: kilométerekben, szokásokban, akár szimbolikus: képességekben, adottságokban mérhető. A Százhalombattáról indult kezdeményezést az elmúlt évek során egyre több fesztivál átvette, a Summerfest az Aranyszív Napjával mintát teremtett a hasonló jellegű rendezvények számára. A Felhőjárók Drámacsoport tökéletes előadása csendes könnyekre, majd hangos ovációra és szintén állva kifejezett tiszteletre sarkallta a hallgatóságot. Szinte láthatókká váltak a Fesztiválsátorban azok a szálak, amelyeket a remekül megválasztott zenékre előadott pontos mozdulatsorok által megjelenített és a közönségből kiváltott érzések szőttek. Produkciójukban közreműködött néhány Forrás-táncos is, akik két közös koreográfiát is bemutattak a százhalombattai sérültekkel.

A záróprodukcióban az összes fellépő, valamint az önkéntesek és az Ifjú Forrás táncosai közösen adták elő Rácz Gergő "Csak állj mellém" című dalát jelnyelvi tolmácsolással kísérve. A háttérben vidáman vonatoztak egymás vállába kapaszkodva a különböző csoportok tagjai, teljes egységet kovácsolva és beteljesítve az Aranyszív Napja üzenetét.

Tisztelet illeti a város lakosságát az aktív részvételért, a Forrás Iroda és a BKK minden munkatársát a szervezésért, koordinálásért, hajnalig tartó kitartásukért. Tisztelet az Önkéntes Ördögöket, akik a fesztivál láthatatlan szellemeiként gondoskodtak a vendégek és a közönség kényelméről! Maximális tisztelet a "Csoda Forrásnak", a Forrás Néptáncegyüttes életteli, fiatal tagjainak, akik az idei évben sikert sikerre halmoztak, majd részt vettek a Summerfest szervezésében, táncoltak és tolmácsoltak, kísérték a külföldieket és hajnalokig ropták a fesztiválklubban vagy a táncházban!

Mindenhol és mindenben jelen volt Szigetvári József, azaz az "Ős Forrás", aki húsz évvel ezelőtt úgy gondolta, jó lenne meghívni néhány külföldi táncost Százhalombattára. Az ötlet mára Európa legnagyobb folklórfesztiváljává nőtt, de a fesztiváligazgató továbbra is minden résztvevővel személyes kapcsolatot ápol, és ugyanolyan civil közvetlenséggel kalauzolja a több száz fős közönséget ezen a tíznapos Földkörüli utazáson, mint azt a néhány tucat érdeklődő barátot húsz évvel ezelőtt.

A Summerfest szövete ez idő alatt annyira megerősödött a világ minden tájáról és a százhalombattai emberektől érkező pozitív energiáktól, amit sem eső, sem szél, sem más erők meg nem szaggathatnak.