Ünnepeltünk


Teltházas díszelőadással ünnepelte harminc éves jubileumát a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes a Barátság Kulturális Központ Színháztermében január 30-án.
Az együttest születésnapja alkalmából elsőként Szedlacsek Emília, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Közösségi Művelődési és Művészeti főosztályának vezetője köszöntötte. "AForrás Néptáncegyüttes tökéletes példa arra, hogy mi szükséges egy közösség működéséhez, hogyan maradhat meg egy közösség, és az hogyan hat a környezetére. Tökéletes példa arra is, hogy akarattal, kitartással, lelkesedéssel és összefogással milyen nagy eredményeket lehet elérni." A főosztályvezető kiemelte a Forrás több mint negyedévszázados munkásságából a számtalan sikeres műsort, az elnyert díjakat, a külföldi fellépéseket, illetve a Summerfest létrehozását és megőrzését, valamint: "Azt az értékteremtő munkát, amellyel – immár több generáció óta – a néptánc meghatározó erőt képvisel Százhalombattán, amely tartást, mintát és célt ad a fiataloknak."
Az ünnepségen részt vett Ercsi és Ráckeve polgármestere, valamint a Török Miniszterelnökség Együttműködési és Koordinációs irodájának vezetője és munkatársai.
A díszelőadáson a legkisebbektől a legidősebbekig szinte minden Forrás táncos színpadra lépett. Kivétel volt a 2015-ös Fölszállott a páva tehetségkutatóban szereplő Cseppforrás, amelyet a február 5-én megrendezésre kerülő Páva-gálán láthat a közönség a BKK-ban.
A szervezőknek és a fellépőknek a már megszokott emelkedett hangulatot és magas színvonalat is sikerült túlszárnyalni az ünnepi programon. Egyetlen előadás kivételével csak új koreográfiák kerültek színpadra. Erre az alkalomra összeállított produkciót adott elő a Forr-más Hagyományőrző együttes is, és külön műsorszámban léptek fel a Forrás jelenlegi legsikeresebb szólistái. A műsorban tematikusan jelentek meg és különleges táncukkal kápráztatták el a nézőket azok a táncművészek, tanárok, tánckarvezetők, akik a százhalombattai néptánccsoportban kezdték pályafutásukat és mára országosan elismert néptáncosok.
A Forrás Néptáncegyüttes Szigetvári József vezetésével 1984-ben alakult meg az érdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban. Kezdetben az intézmény tornatermében, majd 1985 őszétől a százhalombattai művelődési házban gyakoroltak. Három évtized alatt gyakorlatilag minden kontinensre kaptak már meghívást, és minden évben gyarapítják díjaik számát. Ezek közül a legkiemelkedőbb az 1994-es Arany-, majd ezt követően nyolc alkalommal kapott kiváló-minősítés és a Csokonai-díj, amelyet Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere személyesen adott át a Magyar Kultúra Napján 2013-ban. A jubileumi díszelőadás végén az egykori alapító, a valamennyi műsorban felszólaló díszvendég által "rendkívüli szakemberként és jó vezetőként" méltatott Szigetvári József könnyeivel küszködve mondott köszönetet valamennyi régi és jelenlegi táncosnak, munkatársnak. Az ünnepi programot a végig közreműködő Bara Zenekar köszöntése, a Forrás Néptáncegyüttes teljes stáblistájának felolvasása, a felnőtt együttes szolnoki díjnyertes produkciója, majd szűnni nem akaró vastaps zárta.

Forrás: Százhalombattai Hírtükör Online

Képek: Majnik Zsolt