Táncszáz - megemlékezés a trianoni békediktátum 100.évfordulóján

Száz táncos előadása - megemlékezés a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulóján. Berecz István koreográfus vezetésével száz táncos magyar néptáncokból összeállított egyvelege emlékeztet arra, hogy összetartoztunk és összetartozunk! Gyere el: nézd meg vagy kapcsolódj be!

Angyalföldi Vadrózsa, Bem Táncegyüttes, Bihari Táncegyüttes, Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes, Forrás Néptáncegyüttes, Fóti Népművészeti Szakgimnázium néptàncosai, Műegyetem Táncegyüttes, Pannónia Táncegyüttes, Vasas Táncegyüttes.
Ének: Kacsó Hanga Borbála
Zene: Bazseva

Fotó: Majnik Zsolt

Tánc Világnapja 2020

1% támogatás, 100 % segítség

Vigyázzunk egymásra, maradjunk otthon

Martin-plakett a Forrásnak

2020. március 1-jén ismét megrendezésre került a Néptáncantológia az Operettszínházban, mely keretében kiosztották a Martin György Néptáncszövetség idei elismeréseit. A szövetség minősítő rendszerében a Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán a Forrás Néptáncegyüttes 9. alkalommal kiválóan minősült, és így most vehették át sorrendben a harmadik Martin-plakettet Diószegi Lászlótól, a szövetség elnökétől.

Úton, útfélen... M5 Híradóban interjút adott Szigetvári József és Fundák Kristóf

Nagysikerű önálló előadást tartott a Művészetek Palotájában a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes fennállásának 35 éves jubileuma alkalmából január 26-án.

Az alkalomra készített mintegy háromórás műsorban az együttes közel kétszázötven táncosa lépett fel, az előadásban az állandóan mozgásban lévő együttes mindennapjait, küzdelmeit, útkeresését, örömeit és bánatait állították a középpontba. A harmincötévnyi idő- és térbeli utazás során a közönség megismerhette a Forrás,  a Felhőjárók Mozdulatszínház, valamint Janovics Rita kerekesszékes táncművész közös, számos díjat nyert produkcióját is. Az önálló esten Szabó Sebestyén László Junior Prima-díjas színművész is közreműködött.
Az M5 stábja is a helyszínen járt, és interjút készített Szigetvári József, együttes- és művészeti igazgatóval és Fundák Kirstóf, koreográfussal. 
 

FORRÁS NÉPTÁNCEGYÜTTES - 35 éves jubilleumi évada ELKEZDŐDÖTT

1984. október 5-én tartotta Szigetvári József első táncpróbáját az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnázium konyhájában, majd, az elmúlt évtizedek alatt nőtte ki magát országos szinten elismert néptáncegyüttessé.

2019. szeptemberében a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban emléktáblát helyeztek el, ezzel el is kezdődött a jubielumi év. Folytatásképp 2020. januárban a MÜPA Fesztiválszínházában a Forrás Néptáncegyüttes és a Pesovár Ferenc Néptáncsuli egész estés előadást mutatott be "Úton, útfélen, avagy Érdtől az Óceánig" címmel. Szigetvári József művészeti igazgató 2020. decemberére tervezte a 35 éves jubileumi gálaelőadást Százhalombattán a Barátság Kulturális Központban alapítókkal, régi barátokkal, a most is aktív táncosokkal. Sajnos a jelenlegi helyzet miatt, a gálaműsor új időpontban kerül megrendezésre. 2021. január végére hirdetik meg, és rendhagyó módon ezen a napon este tartják meg a Forrás bált is, hiszen nincs is megfelelőbb alkalom erre, mikor midenki, az egész "család" együtt van. Bővebb információt, tájékoztatást hamarosan adunk. 

Ezúton köszönjük együttesünk művlészeti igazgatójának, az alapítóknak, a támogatóknak és minden olyan személynek, aki valamilyen mértékben, de hozzájárult az együttes 35 éves múltjához, örömeihez, sikereihez.

Bízunk benne, hogy a ma is itt táncoló sok-sok lelkes fiatal továbbviszi az együttes jó hírét, történelmét, megalapozva ezzel a 40-50-60-... éves jubilleumi évadot is!

Úton, útfélen, avagy Érdtől az Óceánig

Valami elindult Érden, aztán folytatódott Százhalombattán, majd Ady szavai szerint és a valóságban is egészen a nagy és szent Óceánig - Amerikáig, Mexikóig, Kínáig - jutott. Az egykori gimis társaság számos hazai fesztivál (köztük a Szolnoki Országos Néptáncfesztivál, a Szekszárdi Országos Néptáncfesztivál) győztese, immár tízszeresen kiváló minősítésű, a Fölszállott a páva élő adásában nagyszerűen szereplő együttes. Magyarország hírét ötvenhat országba vitték a táncosok. A Forrás életre hívta Európa és a CIOFF egyik legnagyobb fesztiválját, a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivált, amely immár öt kontinens több mint 530 együttesét, húszezernél is több népművészét látta vendégül. Az est különös és egyedülálló erénye, a Felhőjárók Színtársulat, valamint Janovics Rita kerekesszékes táncművész közreműködése, amely azt példázza, hogy a művészet hogyan tud eggyé kovácsolni sérült fiatalokat egy néptáncegyüttessel. A Forrás nagy családja jelenleg közel ötszáz fő, akik közös örömünnepre gyűlnek és hívnak mindenkit a Müpába.

időpont: 2020. január 26. 18:00

helyszín: MÜPA, Fesztivál Színház

jegyárak: 2100 Ft, 2600 Ft, 3200 Ft

bővebb információ

Hagyományok Házában ismét fellépünk

A 25. Országos Szolnoki Néptáncfesztiválon az együttes Hagyományok Háza különdíjban részesült. Rajtunk kívül még a Generáció Táncegyüttes nyerte el ezt a különdíjat. Mindkét nyertes produkciót megtekinthetitek a Hagyományok Házában 2020. február 1-jén. Jegyek már kaphatók. Várunk mindenkit szeretettel!

Forrás Néptáncegyüttes és a Felhőjárók Mozdulatszínház: Felhőjárók 

A Felhőjárók című előadás a Forrás Néptáncegyüttes és a százhalombattai Felhőjárók Mozdulatszínház, valamint Janovics Rita kerekesszékes előadóművész közös produkciója volt, amelynek megálmodásában Bozsik Yvette Kossuth-díjas koreográfus is részt vállalt. A XXV. Szolnoki Országos Néptáncfesztiválon, ahol a produkció a fesztivál különdíját, a zeneszerzői és a koreográfusi első helyezést is megkapta,  a zsűri az értékelésen az együttes szereplését kultúrtörténeti eseménynek nevezte, mert "olyan dolog történt, ami gyökeresen megváltoztatta nem csak a néptáncmozgalom, hanem a teljes színpadi táncművészet feladatát. A magyar színpadi előadóművészet régóta adós azzal, amit a Forrás Néptáncegyüttes megtett, és a tettért, a bátorságért és a gondolatért is fejet hajtok az együttes előtt" - mondta Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője, a zsűri elnöke.

Koreográfusok: Rédli Éva, Szélpál Stefi, Fundák Kristóf, Fundák-Kaszai Lili és Bozsik Yvette
Művészeti igazgató: Szigetvári József
Tánckarvezető: Nagy Péter Gábor
Zene: ifj. Csoóri Sándor

 

Generáció Táncegyüttes: Hazai Esszencia

Az együttes ezen műsorában egy kivonatot állít színpadra a mai Szlovákia területén élő nemzetiségek tánckultúrájából, megmutatva azok azonosságait vagy épp különbözőségeit, és rámutatva a területeken élő különböző nemzetiségek egymásra gyakorolt hatásaira. Az együttes fő kifejező formái az autentikus, tiszta forrásból vett néptánc motívumok, amelyeket korszerű, mai köntösbe öltöztetve tárnak elénk.

A műsor zenei szerkesztője: Király Miklós.

Rendező, koreográfus: Gálik Klaudia és Gálik Gábor

A Generáció Táncegyüttes ebben a formációban 2019-ben alakult. Az együttes Pozsony történelmi belvárosában próbál heti rendszerességgel. Tagjai főként középiskolás és egyetemista diákok, akik gyermekkoruk óta foglalkoznak a néptánccal. Különböző formációkkal képviseltették magukat a szlovákiai és magyarországi országos fesztiválokon és versenyeken egyaránt. Az együttes megalakulását megelőző nyolc évben tagjai a Pozsony Táncegyüttes táncosaiként tevékenykedtek. 

Jegyárak: 2100 Ft, 2600 Ft
Fotó: Medgyesi Milán

Adventkor