Brno-ban jártunk

A Forrás Néptáncegyüttes Független Színház táncosaiként gyakran ér minket az a szerencse, hogy lehetőségünk nyílik külföldre is eljuttatni népművészetünket, hagyományainkat a műsorainkon keresztül. Nem volt ez másképp augusztus végén sem, amikor is a FNEFSZ társulat néhány tagja a Nagyforrás táncegyüttest kiegészítve Brno-ba (Csehországba) utazott.

A helyi néptánc fesztiválon a szervező cseh, és a magyar együttesen kívül horvátok, szlovákok, olaszok és szerbek vettek még részt, akikkel civilben, is volt szerencsénk közelebbről megismerkedni, lévén, hogy egy kollégiumban voltunk elszállásolva.

Ez a turné azonban nem csak a nemzetközi ismerkedésre volt remek alkalom; a Nagyforrás és a Társulat tagjait is közelebb hozta egymáshoz a kölcsönös segítségnyújtás, probléma megoldás, beszélgetés, együtt táncolás-éneklés és egy egész turnét felölelő játék, amit az egyik táncos alkotott meg. Brno csodálatos helyszínt nyújtott az előadásoknak, így a saját dalainkat énekelve, a saját autentikus viseletünkben tündökölve könnyű volt büszkén képviselni Magyarországot, és a magyar népi kultúrát.

Viszont, mint minden turné, így a brno-i is tartogatott kihívásokat a táncosok számára. Négy fellépés egy nap alatt, nem éppen szokványos helyszíneken – macskakő, lejtős talaj, útkereszteződés, - mindezt üveggel a fejen vagy seprűvel a kézben, mosolyogva végigcsinálni minden táncosnak becsületére válna. A kollégiumi folyosón történő viselet vasalásról, más együttesek éjszakai mulatozásáról vagy épp a trükkös öltözési körülményekről nem is beszélve.

De összességében természetesen elmondható, hogy ez a turné is egy újabb nagyszerű szereplésként írja be magát a Forrás történelmébe, mi pedig némileg ugyan fáradtan, de új élményekkel és tapasztalatokkal telve értünk haza, hogy visszatérve a hétköznapi életbe, másnap megkezdjük az új tanévet az iskolában.
 

Hajdu Panna Aisa

Utolsó tánc

"Ez az utolsó tánc, aztán mindennek vége.
Ez az utolsó tánc, bármit kívánhatsz érte."

Több táncosunk életében eljött az a pont, amikor már nem tudja folytatni aktívan a forrásos létét! Természetesen amilyen szomorúak vagyunk, hogy mostmár nem találkozunk mindenhéten, annyira boldogok vagyunk, hogy közös utunk ilyen eseménydús volt! ❤❤❤

Kívánunk Nektek nagyon sok sikert, boldogságot és szeretet, a Forrás család mindig tárt karokkal vár Titeket!

 

Fotó: Gartai Nóri Photography

Alakváltók a Summerfesten

????????????????????????????????Alakváltók ????????????????????????????
Augusztus 16-án bemutattuk Alakváltók című műsorunkat a SUMMERFEST - International Folklore Festival and Folkart Fair keretei között!
Alkotók: Módosné Almási Berta Csilla és Módos Máté
Együttes- és művészeti igazgató: Szigetvári József
Előadta a FNEFSz társulata
Barátság Kulturális Központ, Százhalombatta
A képekért köszönet Nora Gartai Photography! ????
Hagyomány, érték, közösség. Megtartó képesség!
FNEFSZ
 

XXX. Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár

Nagy örömünkre idén már nemzetközi társaságban rendezhettük meg a Summerfest Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásárt.

Résztvevő országok között köszönthettük Horvátországot, Észak-Macedóniát, Lengyelországot és a távolabbról érkező Indiát, a Záróceremóniára pedig Szenegál is megérkezett.

Köszünjük Világ, köszönjük Százhalombatta a sok szeretetet és új barátságokat!

Bízunk benne, hogy jövőre még több kultúrával találkozhatunk augusztusban Százhalombattán!

Zászlófelvonás

 

Fesztiválfotó (Gartai Nóra Photography)

Törökországi versenyfesztiválon jártunk

2023. július 27. és augusztus 6. között együttesünk a törökországi Büyükcekmece Nemzetközi versenyfesztiválon szerepelt és lopta be magát a helyiek szívébe. A fesztivál utolsó napján a zsűri Mention díjjal jutalmazott minket.

A fesztivál nem telt eseménytelenül, a fellépések mellett városnézésen, több fogadáson, megnyitón, díjátadáson és még TV-felvételen is járhattunk.

 

A fesztivál oldala:

Home Page - 24. Uluslararası İstanbul Büyükçekmece Kültür ve Sanat Festivali (buyukcekmecefest.com)

 

A záróceremónia

 

AirForrás a Jelmezbálon

Menettánc Isztambul utcáin

 

További tartalmak a Facebook oldalunkon található!

#csoorisandoralap

Déryné Fesztivál - Sátoraljaújhely

2023. július 20-án este az a megtiszteltetés ért minket, hogy Sátoraljaújhelyen, a Déryné Fesztivál második napján táncolhattunk.
✨Műsorunkban közreműködött Benkő Péter kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, valamint Zsuzsanna Zsikó és a Tarsoly Zenekar.
✨Köszönjük a megtisztelő lehetőséget a Déryné Program-nak!
❣️Hagyomány, érték, közösség. Megtartó képesség. ❣️

Déryné Fesztivál Sajtótájékoztató eseményén léphettünk fel

A mai napon, 2023. május 23-án az a megtiszteltetés ért minket, hogy a júliusban Sátoraljaújhelyen megrendezésre kerülő Déryné Fesztivál Sajtótájékoztatóján táncolhattunk. Július 20-án mi is fellépünk a fesztiválon. 
További információ a fesztivál hivatalos honlapján érhető el!
Kezdőlap - Déryné Fesztivál 


Köszönjük a muzsikát a Bara Zenekarnak!
Július 20-án találkozunk Sátoraljaújhelyen!

A társulat fellépői a Bara Zenekarral


 

Alakváltók Premier

2023. máőjus 21. napját már régóta vártuk, hiszen Módosné Almási Berta Csilla és Módos Máté első önálló műsorukat alkothatták meg a Társulat részére. Az alkotók, a társulat tagjai, valamint a támogatóink nagy erőkkel készültek a premierre, mely úgy gondoljuk megérte a közönségből áradó mérhetetlen szeretet és a hosszú percekig tartó megtisztelő tapsvihar miatt. Köszönjük, hogy ennyire szerették műsorunkat!
 
Alkotók: Módosné Almási Berta Csilla és Módos Máté
Együttes- és művészeti igazgató: Szigetvári József
Zenei kíséret: Tarsoly Zenekar
Zenei vezető: Bencze Mátyás
Szcenika: Papp Kornél
Díszlet: Fehér Luca Kata
Jelmez: Petri-Kiss Borbála
Köszönjük a fotókat Nora Gartai Photographynak!
Az előadásról készült további fényképek a Facebook oldalunkon megtekinthető!

#csoorisandoralap
A Forrás Néptáncegyüttes Független Színház társulata

Az alkotók
Módosné Almási Berta Csilla és Módos Máté
 

Puszták Népe a Tánc világnapja alkalmából

A Tánc világnapja alkalmából Hevesen adtuk elő a Puszták népe című előadásunkat a Déryné Program keretében.

A nagy sikerhez hozzájárult a Tarsoly Zenekar kitűnő muzsikájával, Zsikó Zsuzsanna csodás hangjával és Nagy Péter János színészi munkájával.

Hagyomány. Érték. Közösség.
Megtartó képesség. 

 

Pesovár Ferenc emlékezete

Iskolánk névadója, Pesovár Ferenc 1930. április 23-án született. Minden évben megemlékezünk rá a Táncházban kihelyezett portréjánál.
Pesovár Ferenc néptánc- és népzenekutató volt. Neki köszönhetjük szülőföldünk, Mezőföld kincsének feltárását.
„Munkájának hatása tovább él mindaddig, amíg Hazánk­ban és határainkon túl magyarul fognak táncolni és ze­nélni.” (Martin György)