Irány Kína!

Kínai turnéra utazik a Forrás

 
Épphogy véget ért a Summerfest, máris nemzetközi meghívásnak tesznek eleget Forrás Néptáncegyüttes táncosai, akik háromhetes, kínai turnéra indulnak szeptember 15-én. A részletekről Szigetvári József művészeti vezető tájékoztatott.
Eddig egyetlen magyar néptáncegyüttes sem vett részt ilyen nagyszabású kínai koncertkörúton. A kínai koncertiroda több mint nyolcvan jelentkező országból választotta ki azt a harmincat, amelyek meghívást kaptak nagyszabású világfesztiváljukra. A szervezők olyan együtteseket kerestek, amelyek számíthatnak a kínai közönség érdeklődésére és - a megküldött referencia anyagok alapján bizonyíthatóan - magas színvonalat képviselnek. A kiválasztott együtteseket a luoyangi fesztivál után országjáró turné keretében önálló előadásokra is felkérték. A Forrás egy mexikói és egy kubai együttessel fog turnézni.
 
A táncosok Dubaj érintésével érkeznek Pekingbe szeptember 16-án este, majd közel tizenhat órás éjszakai vonatozással érik el a hárommilliós várost, Luoyangot. Ez a helyszíne az ázsiai ország egyik legnagyobb kulturális fesztiváljának, ahol a battai együttes közel harminc ország között képviseli Magyarországot. A Forrás szeptember 22-én Tangshanba utazik - a híres kínai gyorsvasúttal, amely mindössze négy óra alatt teszi meg az 1200 kilométeres utat –, ahol az Észak Kínai Egyetem vendége lesz. Itt kerül sor az új magyar kulturális információs pont avatására is, az ünnepségen a Forrás is fellép. Az egyetemen két előadást mutatnak be a hallgatók és a professzorok számára. Az egyetem színházterme egyszerre 2500 néző befogadására alkalmas, tehát az együttes műsorait közel ötezren tekintik majd meg.
 
Tangsahn után a turné Qinhuangdaoban folytatódik. Ez a város a Dél-kínai-tengernél fekszik, itt található Kína legnagyobb zeneakadémiája, ahol Kodály módszerrel tanítanak. A tengerparti város a császárság korának egyik fellegvára volt: itt találhatók a császárok nyári rezidencái. A város legnagyobb, 3000 fős színháztermében a Forrás hét előadást mutat be, naponta két alkalommal lépnek a közönség elé. A szervezők visszajelzése szerint az előadásokra szóló 21 ezer jegy már elkelt. Teljes nagyszínházi - vagyis kétrészes, kétszer 45 perces - előadást láthat a közönség minden alkalommal. Ezután Pekingbe utaznak, ahol először a magyar tanszékkel is rendelkező Nemzetközi Kapcsolatok Egyetem várja a táncosokat. Az ezer személyes színházteremben két előadást mutatnak be. Szeptember 29-én érkeznek a kínai turné utolsó állomásához. A Pekingi Nemzetközi Kulturális és Turisztikai Fesztiválon képviselik Magyarországot, ahol a luoyangi fesztiválhoz hasonlóan harminc ország vesz majd részt. A Pekingi Magyar Kulturális Intézet felkérésére a most nyíló Magyar Kereskedő Ház megnyitóján is fellép a Forrás. A kínai műsor - amelynek címe Üzenet Magyarországról - az együttes ismert számaiból áll.
 
Természetesen a Kárpát-medence legszebb magyar táncait, így a kalocsai, rábaközi, kunsági, hegyközi és mezőföldi táncokat, valamint a világon mindenhol nagy sikert arató üvegest és a virtuóz kalotaszegi legényest is láthatják a kínaiak. A turné egyebek mellett Balog Zoltán emberi erőforrások miniszterének közvetlen anyagi támogatásával, a Puhi-Tárnok Út-és Hídépítő Kft., a Szerencsejáték Zrt. és az Emirates légitársaság segítségével, továbbá a táncosok anyagi áldozatvállalásával jön létre. A 31 fős együttes - 24 táncos, 4 zenész és 3 szakmai vezető - október 5-én érkezik vissza Százhalombattára. A Forrás Néptáncegyüttes a hazaérkezés után néhány nappal részt vesz az Agora Országos Fesztiválon Tatabányán és megkezdi a felkészülést a 30 éves jubileumi előadásra.
 
Forrás: Százhalombattai Hírtükör Online

Polgármester úr levele

Városunk polgármestere gratulációját fejezte ki a Szolnoki Országos Néptáncfesztiválon elért eredményünkért.
Köszönjük szépen!

Bóna Zoltán országgyűlési képviselő úr levele

Bóna Zoltán országgyűlési képviselő úrtól levelet kaptunk a Szolnoki Országos Néptáncfesztiválon elért eredményünkért.
Köszönjük szépen az elismerő szavakat és a gratulációt!

MTVA: Ma reggel

Köszönet

Cikkek és fotók a Szolnoki Országos Néptáncfesztiválról

Siker Szolnokon

A XXIII. Szolnoki Országos Néptáncfesztivál díjazottjai:

Együttesi díjak
I. díj: Forrás Néptáncegyüttes, Százhalombatta 
II. díj: Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes, Budapest
III. díj: Jászság Népi Együttes, Jászberény
Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes, Budapest

Koreográfusi díjak
I. díj: Bólya Dávid a Legény, búcsú? című koreográfia megalkotásáért (Tisza Táncegyüttes)
II. díj: Fundák Kristóf és Fundák-Kaszai Lili a fesztiválra alkotott koreográfiáikért (Angyalföldi Vadrózsa: Szék városa és Forrás Néptáncegyüttes: Jó borivó magyar ember!)
III. díj: Ifj. Mlinár Pál az Umblatu cu Turca című koreográfia megalkotásáért (Balassi Táncegyüttes)

Zenei díjak
I. díj: Dűvő zenekar a fesztiválon nyújtott összteljesítményéért
II. díj: Básits Branka énekes és Szabó Dániel zeneszerző
III. díj: Kaszai Lili és Felde Rebeka énekesek

Táncos szólista díjak
Férfi: Kabdebon Szabolcs, a Tisza Táncegyüttes táncosa Női: Dömötör Luca, az AJDa táncosa

Különdíjak

Szigligeti Színház Teátrum Táncdíja a legdrámaibb megformálásért: 

Horváth Zsófia: „Fuss” című koreográfia

Duna Művészeti Társaság Különdíja „A legderűsebb percekért”:
Somogy Táncegyüttes: "Telepiek" című koreográfia

Hagyományok Háza különdíja, mely fellépési lehetőséget biztosít a Hagyományok Háza színpadán:
- Bihari János Táncegyüttes az együttes művészeti teljesítményéért
- Balassi Táncegyüttes a dél-alföldi román hagyományok színházi megformálásáért

A Bi-Ka Logisztika különdíját kapta Bartók Táncegyüttes a folklorisztikai hitelesség bemutatásáért a bonchidai táncok kapcsán

 

 

 

Szolnokra készülünk

A XXIII. Szolnoki Országos Néptáncfesztivál programja megtekinthető itt: 
http://www.szolnokineptancfesztival.hu/index.php/program

Táncháztalálkozó 2015

Az idei Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásáron viski táncokat mutattunk be a Martin Gálán.

 

 

 

 

 

 


 

 

Fotó: Bazsó Zsombor

Az Ifjúforrás fellép az Antológián